Columbia. Cum au supraviețuit cei patru copii rătăciți în junglă amazoniană timp de 40 de zile

Autor:

Data:

Cum au supraviețuit cei patru copii rătăciți în junglă amazoniană timp de 40 de zile

Cei patru copii, în vârstă de 13, 9, 4 şi un an, dispăruţi în jungla amazoniană din Columbia la 1 mai, după ce avionul în care se aflau s-a prăbușit au fost găsiţi. Deshidratați, dar, ceea ce contează cel mai mult, în viață!

Copiii, membri ai poporului Huitoto, călătoreau împreună cu mama lor din satul amazonian Araracuara către San Jose del Guaviare, în avionul care s-a prăbușit la primele ore ale dimineții de 1 mai 2023.

La două săptămâni după accidentul aviatic, la 16 mai, o echipă de căutare a localizat epava aeronavei într-o zonă densă din pădurea tropicală și a recuperat trupurile neînsuflețite ale celor trei adulți aflați la bord, dar copiii nu au fost găsiți nicăieri.

Armata columbiană a intensificat căutările timițând 150 de soldați cu câini în zonă, undeceața și frunzișul gros limitau foarte mult vizibilitatea. Zeci de voluntari din triburile indigene s-au alăturat, de asemenea, căutărilor.

Din elicoptere au fost aruncate cutii cu alimente în junglă, în speranța că acestea vor îi vor ajuta pe copii să supraviețuiască. Salvatorii au mai difuzat un mesaj înregistrat de bunica copiilor, care le spunea să nu se mai deplaseze și să rămână într-un singur loc.

Generalul Pedro Sanchez, cel care a condus operațiunile de salvare, a declarat că echipele de căutare au trecut de câteva ori la o distanță de 20-50 de metri de locul în care au fost găsiți copiii, dar că nu i-au văzut.

Copiii au fost găsiți în viață de un câine de urmă vineri, după ce au petrecut săptămâni întregi într-o zonă în care abundă șerpi, țânțari și alte animale periculoase.

Oficialii au lăudat curajul celui mai mare dintre copii, o fată, despre care au spus că avea cunoștințe despre cum să supraviețuiască în pădurea tropicală și i-a ajutat pe ceilalți copii.

Copiii au povestit oficialilor că o vreme au fost însoțiți de un câine, dar că acesta a dispărut apoi. Armata îl caută acum pe Wilson, un ciobănesc belgian.

Familiile copiilor spun că timp de 40 de zile, aceștia s-au hrănit cu făină de manioc și fructe din pădurea tropicală.

”Când avionul s-a prăbușit, au scos din epavă făină de manioc și cu asta au supraviețuit. După ce făina s-a terminat, au început să mănânce semințe”, a povestit Fidencio Valencia, unchiul copiilor, relatează The Guardian.

Damaris Mucutuy, o mătușă a copiilor, a declarat pentru un post de radio că micuții eroi sunt în stare bună, deși sunt deshidratați și au fost înțepați de insecte. Ea a mai adăugat că supraviețuitorilor li s-au oferit și serviciile unor psihologi.