Reprezentant OMS: Pacientul zero COVID ar putea fi un angajat al laboratorului din Wuhan

13 Aug 2021 | scris de Ioana Tomozei

Un om de știință chinez ar fi putut declanșa pandemia după ce a fost infectat cu coronavirusul în timp ce colecta mostre de lilieci, a declarat Peter Embarek, șeful anchetei Organizației Mondiale a Sănătății, scrie The Telegraph.

Reprezentant OMS: Pacientul zero COVID ar putea fi un angajat al laboratorului din Wuhan

Într-un documentar difuzat în această săptămână de canalul de televiziune danez TV2, doctorul Peter Embarek a declarat că din punctul său de vedere o ”ipoteză probabilă” pentru declanșarea pandemiei este ca un angajat de laborator ar fi putut lua virusul în timp ce lucra pe teren.

Este deja cunoscut faptul că oamenii de știință de la Institutul de Virologie din Wuhan lucrează la coronavirusul liliacului în laboratoarele din oraș, dar China nu a fost cooperantă în ceea ce privește furnizarea de detalii despre cercetările lor.

Dr. Embarek a declarat că anchetatorii OMS au fost forțați să concluzioneze că o scurgere de laborator este ”extrem de improbabilă” în raportul lor oficial pentru a evita alte discuții cu chinezii.

El a mai declarat că echipa a ajuns într-un impas cu reprezentanții chinezi, care ar permite includerea în raport a unui scenariu de scurgere de laborator doar dacă nu există recomandări de a cerceta mai departe.

”Omologul meu a fost de acord că putem menționa scenariul scurgerii din laborator)în raport cu condiția să nu recomandăm studii specifice acestei ipoteze. Pur și simplu am lăsa-o acolo”, a declarat dr Embarek.

Cu toate acestea, dr. Embarek a spus că este posibil ca un angajat al laboratorului să fi fost infectat pe teren.

”Considerăm această ipoteză ca fiind una probabilă”, a adăugat el.


CLICK - Follow us on Google News