3dots.ro

Cum a înlocuit Ramadanul Paștele în Europa. Străzile Londrei, împodobite cu mesaje din Coran, Germania se islamizează

Cum a înlocuit Ramadanul Paștele în Europa. Străzile Londrei, împodobite cu mesaje din Coran, Germania se islamizează

Jurnaliștii de la Daily Mail remarcă atmosfera de pe străzile din marile orașe din Occident, unde, intr-un acord perfect cu modificările demografice din ultimul sfert de veac și cu inițiativele autorităților în a susține diversitatea oferind mai puțină atenție tradițiilor majorității, sărbătorile pascale par să fie înlocuite de cele islamice.

Străzile decorate pentru sărbătoarea Ramadanului, mai puține ornamente pascale

Duminică, 31 martie, mii de credincioși din Germania și din întreaga lume s-au adunat la cea mai mare catedrală gotică din nordul Europei, în orașul Köln, pentru a sărbători Învierea Domnului. În interiorul catedralei, preoți și credincioși cântă despre Învierea Domnului, se aprind lumânări de Paște, iar mirosul de tămâie și smirnă cuprinde n naosul măreț și ajunge până în piața plină de turiști de afară.

Dar nu este singurul eveniment religios major care s-a desfășurat în Săptămână Mare la Köln. Sâmbătă seara, pe un stadion de fotbal aflat la 8 km de catedrală, sute de musulmani au participat la primul iftar desfășurat vreodată în orașul german – o cină cu delicatese islamice, care a fost luată la apus de soare și care marchează sfârșitul postului din luna sacră a Ramadanului.

Și mai există un alt element de noutate care a atras atenția în Koln – o porțiune din Venloer Strasse, o stradă mare și aglomerată din apropierea Moscheii Centrale, este împodobită de sărbătoare cu panouri cu mesajul ”Ramadan fericit!”, lumini în formă de stea, felinare în stil oriental şi semilune, aprinse zilnic la apus.

De asemenea, în Marea Britanie, cu acordul Regelui Charles, liderul suprem al Bisericii Anglicane, Castelul Windsor a găzduit în urmă cu o săptămână primul său iftar, unde oaspeții s-au înfruptat din lapte de nucă de cocos și curmale.

Între timp, Westminster Abbey – un lăcaș creștin cu o istorie de peste 1.000 de ani – a arborat drapelul național al Republicii Islamice Pakistan pentru a marca ”Ziua Pakistanului”.

Au existat și unele manifestări care au provocat controverse. Pe panoul de afișare a plecărilor din stația King’s Cross din Londra au fost afișate orele de rugăciune din timpul Ramadanului și un citat din Profetul Mahomed care se referea la ”păcătoși”.

Societatea Umanistă din Marea Britanie a contestat mesajul – care a fost în cele din urmă eliminat. ”Această difuzare a scripturilor religioase este profund greșit judecată. Stațiile de transport public nu ar trebui să îndemne păcătoșii să se pocăiască”, a comentat organizația.

Inițiativa de la Koln, inspirată de cea de la Londra

Cu toate acestea, jurnaliștii britanici comentează că Londra, unde aproape unul din șapte locuitori este musulman, a fost sursa de inspirație pentru mesajul ”Ramadan fericit” din Köln.

Inițiativa a fost gândită de Saliha Bektas, o studentă la Drept din Germania, care, în timp ce studia la Londra anul trecut, l-a văzut pe edilul laburist Sadiq Khan aprinzând primele lumini de Ramadan din Marea Britanie.

Khan – un musulman practicant care respectă cu strictețe postul Ramadanului și care frecventează în mod regulat moscheea Al-Muzzammil din Tooting, în sudul Londrei – a aprins și anul acesta 30.000 de lumini dispuse de-a lungul unei porțiuni din Oxford Street, de lângă Hyde Park până la Piccadilly Circus și Leicester Square.

Inițiativa afișării mesajului a fost finanțată de Fundația Aziz, o organizație caritabilă înființată de miliardarul Asif Aziz, care deține atât de multe proprietăți în zonă încât este cunoscut sub numele de ”Mr. West End”.

În portofoliul companiei sale se află Trocadero, un punct de reper din Piccadilly și un fost centru de divertisment, o parte din acesta urmând să devină în curând un lăcaș de cult islamic și un centru comunitar.

Bektas, care a fost ajutată în promovarea mesajului de cele patru surori ale sale la expoziția din Köln, a afirmat: „Considerăm că, dacă populația știe că are loc Ramadanul, putem face ca oamenii să vorbească despre el. Nu vrem să facem scandal sau să islamizăm ceva”.

Koln nu a fost singurul oraș german în care au apărut decoraţiuni stradale cu ocazia Ramadanului, ele fiind instalate, tot în premieră, și în , Frankfurt.

În Oslo, Norvegia, un panou de afișaj finanțat din fonduri publice, a cărui instalare a costat 75.000 de lire sterline, a strălucit în apropierea primăriei în toate cele 30 de zile de post islamic.

”Luminile Ramadanului arată că noi susținem comunitățile, incluziunea și diversitatea”, a declarat șeful consiliului Lae Solberg la ceremonia în care a fost pus în funcțiune panoul de afișaj.

Autoritățile au minimalizat tradițiile creștine în numele ”diversității”

Totuși, apariția pe străzile marilor orașe a decorațiunilor cu ocazia Ramadanului în perioada Paștelui a provoacat o oarecare undă de îngrijorare în mai multe țări europene. Unii dintre cetățeni afirmă că sărbătorile pascale sunt puse în pericol de autorități, care au minimalizat tradițiile creștine în numele ”diversității”.

Ceremonia de la Oslo, de exemplu, a fost întreruptă de protestatarii ”Stop islamizării Norvegiei”, care au incendiat cu acest prilej un Coran.

Între timp, Max Roland, fondatorul Apollo, un popular site german de știri, și-a exprimat părerea cu privire la aceste manifestări: ”Mulți sunt indignați. În timp ce acordăm mai mult spațiu obiceiurilor străine, le negăm pe ale noastre. Există o mulțime de exemple în toată Europa.

Criticarea acestui lucru nu are nimic de-a face cu islamofobia. Dar noi, în Germania, am redenumit piețele de Crăciun drept ”târguri de iarnă” de ani de zile.

În Luneburg (un oraș medieval din nordul Germaniei – N.R,), anul trecut, o petrecere de Crăciun la școală a fost amânată până după-amiază, deoarece un elev musulman s-a plâns că a cânta colinde în timpul orelor de curs este un lucru incompatibil cu islamul.

În Italia, la o școală, trimiterile la Crăciun au fost redenumite „Marele Festival al Sărbătorilor Fericite”, iar un brad de Crăciun a fost îndepărtat dintr-o primărie pentru a nu ofensa sentimentele musulmanilor.

Acest lucru îi deranjează pe mulți oameni. Anul trecut, 47% dintre germani au declarat că țara lor nu este suficient de convinsă de tradiția sa creștină”.

Neue Zurcher: ”Are loc o islamizare. Nu islamul devine mai german, ci Germania devine mai islamică”

În urmă cu o săptămână, un director al unei școli din Paris și-a dat demisia în urma unor amenințări cu moartea primite pe internet, ca urmare a faptului că i-a cerut unei eleve adolescente să își scoată hijabul, care, conform legislației franceze, nu este permis în școli.

De asemenea, 24 de copii de la o școală din Frankfurt au fost informați de profesori că nu pot bea apă deoarece alți trei elevi de zece ani din clasă erau musulmani și respectau postul Ramadanului.

La începutul săptămânii trecute, publicația elvețiană ”Neue Zurcher” își exprimă temerile: ”Instituția politică este cuprinsă de febra Ramadanului. Are loc o islamizare. Nu islamul devine mai german, ci Germania devine mai islamică.

La mega-moscheea din Köln, cu minaretele sale înalte de 16 metri, în loc să se predice în germană, așa cum s-a convenit cu Guvernul, predica este acum în turcă, iar chemarea la rugăciune este făcută de mullahi de trei ori pe săptămână.

Sărbătorile Ramadanului au loc într-o Germanie în care crucile creștine sunt ofensatoare, iar grădinițele nu mai servesc carne de porc în cazul în care aceasta ar fi considerată jignitoare pentru musulmani. În mod crucial, promovarea islamului este diametral opusă emancipării femeilor”.

Din 2015, când cancelarul german de la acea vreme, Angela Merkel, a deschis porțile țării sale migranților sirieni care fugeau de război, s-a înregistrat un val necontrolat de migrație în Europa, în principal din țările strict islamice.

Anul trecut, conform cifrelor oficiale de la Bruxelles, un milion de astfel de persoane au intrat în blocul comunitar, multe dintre ele în mod ilegal.

Site-ul de date Statista a precizat că ponderea musulmanilor în rândul populației Germaniei ar putea crește de la aproximativ 6,6% în prezent la 19,7% până în 2050, estimări aproximativ echivalente cu cele din Marea Britanie (6,7% și, respectiv, 17,2%).

Pentru a răspunde nevoilor religioase ale noilor musulmani, care, conform regulilor islamice, trebuie să se roage de cinci ori pe zi, există în prezent 6.000 de moschei în Europa, iar altele sunt în construcție.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs