3dots.ro

Cum au aflat locuitorii unui oraș din Mexic că de fapt sunt cetățeni americani

Cum au aflat locuitorii unui oraș din Mexic că de fapt sunt cetățeni americani

O decoperire făcută în 1967 a dezvăluit faptul că orașul Rio Rico, de la granița dintre SUA și Mexic, a făcut parte din teritoriul Statelor Unite ale Americii, relatează BBC. Astfel, sute de mexicani au realizat peste nopate că sunt de fapt americani.

Localnicii se referă la zona de la granița cu SUA drept „La Frontera” – este un loc foarte periculos unde forțele de securitate sunt mereu în alertă din cauza cartelurilor care fac trafic de droguri și de persoane din Mexic în America, aducând înapoi în țară arme și bani.

Rio Rico este un oraș mic din Mexic. Nu mai sunt foarte mulți locuitori și este greu de imaginat că acest loc a făcut cândva parte din Statele Unite.

Rio Grande a reprezentat granița dintre SUA și Mexic încă din 1848. La începutul secolului XX, Compania Americană a Terenurilor și Irigațiilor din Rio Grande avea o stație de pompare pe partea americană a râului care lua apă din râu și o redirecționa spre fermierii locali.

Compania a început să își facă griji că râul își va schimba cursul, însă, astfel că în 1906 a săpat un nou canal care a izolat 170 de hectare de pământ la sud de râu.

 

Vechea buclă pe care o făcea râul în jurul orașului Rio Rico a secat, iar acestei zone i s-a spus „Întinderea Horcon”.

„Practic, la sud de râu se află Mexicul, așa că 170 de hectare au devenit teritoriu mexican. Unul dintre tratatele pe care le-au încălcat a fost Tratatul de la Guadalupe Hidalgo din 1848 care preciza că Rio Grande reprezintă granița dintre cele două țări”, a spus Joe Vidales, de la Centrul de Patrimoniu McAllen.

Compania americană a fost amendată și obligată să îi despăgubească pe cei care trăiau în regiunea Horcon.

În era Prohibiției, Rio Rico era folosit de americanii care traversau râul „cu barca, înot sau, uneori, pe jos” ca să se bucure de bere, tequila și alte băuturi alcoolice interzise în America. Rio Rico a devenit în această perioadă un fel de Las Vegas mai mic.

Vorbind despre orașul care ajunsese de partea cealaltă a râulu, Vidales povesteșe că „avea cazinouri, avea pariuri, avea băuturi, clubul de noapte Tivoli. Avea un un ring de dans cât un teren de baschet.”

„Aveau lupte cu cocoși și bordeluri. Prohibiția a produs o explozie economică în Rio Rico”, a povestit Vidales.

Cu toate că nu există dovezi în acest sens, se crede că, în această perioadă, Al Capone și aghiotanții lui au investit în Rio Rico pentru a transforma orașul într-o stațiune turistică.

După 1933, când Prohibiția s-a încheiat, vremurile bune pentru Rio Rico s-au evaporat și ele.

Locuitorii din Rio Rico au uitat că sunt cetățeni americani

Mike England a crescut de partea americană a râului; pentru el, granița nu a reprezentat niciodată un obstacol care să separe oamenii.

„Crescând acolo lângă râu cum am făcut eu era un paradis pentru copii”, a povestit England. „Am avut șansa să pescuiesc, să vânez în fiecare zi, dar erau niște copii de partea cealaltă a râului care veneau [la noi] și i-am cunoscut pe toți și pescuiam de partea noastră”.

„Bineînțeles, că ei erau invitați în casa noastră, ca și când ar fi fost parte din familie. Mâncau cu noi”, și-a amintit England. „Și eu înotam râul și m-am întors la sud acolo unde am cunoscut familia lor la fel cum ei au cunoscut-o pe a mea.”

 

„Este destul de ciudat. Se vorbește despre [migranți] ilegali de partea asta. Ei bine, și eu eram ilegal de partea cealaltă”, a povestit England. „Dar nimănui nu-i păsa.”

După un timp, locuitorii din Rio Rico au uitat, în mare parte, că la un moment dat erau cetățeni americani. Până în 1967, atunci când un profesor de geografie pe care îl chema James Hill a descoperit ceea ce s-a întâmplat cu „anomalia” din Horcon.

Cercetătorul a studiat minuțios situația din zonă și a desenat niște hărți foarte bine documentate cu toți proprietarii de terenuri și case din cele 170 de hectare de pământ formate de bucla râului.

Avocatul care a reușit să demonstreze că un bărbat care trebuia deportat era de fapt american

Situația a ajuns în atenția avocatului Laurier McDonald, care îl reprezenta pe Homero Cantu – un bărbat care urma să fie deportat din America. McDonald a reușit să demonstreze că, datorită faptului că clientul său se născuse în Rio Rico, Cantu era de fapt cetățean american.

O curte de apel din SUA a decis că, întradevăr, Cantu se născuse pe pământ american. Datorită celui de-al XIV-lea amendament la Constituția Statelor Unite, orice persoană care se naște în America este automat cetățean american.

Cazul lui Cantu a declanșat un val de cereri din partea oamenilor care voiau să obțină cetățenia americană pe motiv că s-ar fi născut în Rio Rico.

„Acești oameni veneau din întreg Mexicul. Veneau din Europa. Veneau din China, spunând: ‘Eu m-am născut în Rio Rico’”, a povestit Vidales. „Toate ziarele importante prezentau povestea despre ‘americanii uitați’. A fost un eveniment important pentru că este o poveste neobișnuită.”

„Am avut clienți care, în funcție de dormitorul în care s-au născut, pentru că locuința se afla pe linia frontierei internaționale”, a spus Robert Crane, avocat specializat pe cazurile migranților. „A fost foarte, foarte ciudat.”

Într-un final, SUA a cedat oficial Mexicului teritoriul Întinderii Horcon și a acceptat revendicările a în jur de 250 de persoane. Cei mai mulți dintre ei au emigrat în SUA, Rio Rico devenind o ruină în comparație cu ceea ce fusese cândva.

Pe măsură ce SUA se confruntă cu traficul de droguri și imigrația ilegală, această zonă de graniță este acum una dintre cele mai bine supravegheate frontiere din lume.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs