3dots.ro

Danemarca. Protest împotriva intenției guvernului de a suprima o sărbătoare religioasă pentru a majora bugetul apărării – video 

Danemarca. Protest împotriva intenției guvernului de a suprima o sărbătoare religioasă pentru a majora bugetul apărării – video 

În Danemarca, zeci de mii de persoane au manifestat împotriva proiectului guvernamental de suprimare a unei zile de sărbătoare legală cu scopul de a finanţa bugetul apărării, în plin război în Ucraina, potrivit Reuters.

Coaliţia aflată la putere din decembrie 2022, condusă de premierul social-democrat Mette Frederiksen, a decis să suprime sărbătoarea religioasă cunoscută sub numele Marea Zi a rugăciunii, celebrată din secolul al XVII-lea.

Guvernul danez dorește să utilizeze banii astfel generaţi pentru a creşte bugetul apărării până la obiectivul NATO de 2% din PIB până în 2030, în loc de 2033, aşa cum prevăzuse anterior.

El insistă asupra faptului că accelerarea calendarului este necesară din cauza invaziei Rusiei în Ucraina în urmă cu aproape un an.

Manifestanţii, estimaţi între 40.000 şi 50.000 de poliţie şi de organizatori, au sosit din toată ţara cu autobuzele în capitală. Reuniţi în faţa parlamentului din Copenhaga, ei au agitat pancarte, clamând ”Nu vă atingeţi de sărbătorile noastre!” şi ”Spuneţi ‘Nu’ războiului!”

”Propunerea este total nedreaptă. Decizia guvernului ”este un atac împotriva modelului nostru danez”, a declarat Lizette Risgaard, responsabila sindicatului FH, iniţiator al manifestaţiei, cu 1,3 milioane de membri în această ţară cu 5,9 milioane de locuitori.

Sindicatele asigură că a-i face pe danezi să lucreze o zi suplimentar ar încălca convenţiile salariale colective, negociate cu guvernul.

Kurt Frederiksen, de 56 de ani, şef al ramurii hoteliere şi de servicii a sindicatului 3F, a declarat că se opune proiectului guvernului. ”Nu credem că banii pentru război vor ajuta să se facă pace”, a spus el.

La rândul său, Johannes Gregers Jensen, responsabilul filialei din Copenhaga a Bisericii luterane din Danemarca, din care fac parte 73% dintre danezi, şi-a exprimat regretul faţă de proiectul autorităţilor.

Danemarca are o tradiţie îndelungată potrivit căreia afacerile bisericii ”sunt decise de credincioşi, iar guvernul nu ar trebui să se amestece în asta. Dar o face şi asta este o problemă enormă”, a declarat Johannes Gregers Jensen.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs