3dots.ro

De ce a cucerit Rusia centrala nucleară de la Cernobîl

De ce a cucerit Rusia centrala nucleară de la Cernobîl

Guvernul Ucrainei, analiști militari ruși anonimi şi experţi au încercat să explice motivul pentru care Rusia a preluat controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl.

Potrivit opiniilor formulate până acum, capturarea centralei nucleare poate reprezenta o acțiune de ameninţare la adresa Europei sau doar ”piatra de temelie către Kiev”, scrie ABC.

Potrivit unei surse de securitate rusească, preluarea controlului asupra centralei nucleare de la Cernobîl, are scopul de a da un semnal NATO, arată sursa citată. 

Mihail Podoleak, consilier al preşedintelui din Ucraina, Volodimir Zelenski, s-a referit la acțiunea ruşilor ca fiind ”una dintre cele mai grave ameninţări la adresa Europei”, argumentând că „după atacul absolut lipsit de sens al ruşilor în această direcţie, este imposibil de spus dacă centrala nucleară de la Cernobîl este sigură”. 

”Nu ştim care-i starea instalaţiilor fostei centrale nucleare de la Cernobîl şi nu avem informaţii despre depozitarea deşeurilor nucleare”, a mai spus Mihail Podoleak. 

Potrivit ambasadorului ucrainean pentru Regatul Unit, Vadym Prystaiko, Federaţia Rusă a atacat şi a pus stăpânire pe centrala de la Cernobîl, pentru că, din cauza radiaţiilor, este zona cel mai puţin protejată, de la graniţă. 
 
Fostul ministru de Externe al Australiei, Julie Bishop, este de părere că preluarea Cernobîlului nu are sens decât dacă Putin încearcă să avertizeze lumea că Rusia este o putere nucleară. 

John Blaxland, profesor de Studii Internaţionale de Securitate şi Informaţii la Centrul de Studii Strategice şi de Apărare al ANU, a arătat că Cernobîl a fost ”piatra de temelie spre Kiev”. 

Malcolm Davis, analist senior la Australian Strategic Policy Institute, a susţinut punctele de vedere ale ultimilor doi, argumentând că trebuie să existe îngrijorare că orice luptă grea în vecinătatea centralei ar putea cauza un nou dezastru nuclear, însă nu are sens ca Rusia să folosească Cernobîl ca o ameninţare, atunci când Moscova avea deja arme nucleare, iar eventualele radiaţii, în cazul unei explozii, ar putea ajunge atât în Europa, cât şi în Rusia. 

James Acton, de la Carnegie Endowment for International Peace think tank, a declarat pentru Reuters că motivul capturării Cernobîlului de către Rusia nu este acela de a-l proteja, arătând că cele patru centrale nucleare active ale Ucrainei reprezintă un risc mai mare. 

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs