Prima luare de poziție a directoarei Institutului de Virusologie din Wuhan: «Cum ar fi putut să scape din laborator?» 

Autor:

Data:

Directoarea Institutul de Virusologie din Wuhan, incriminat cu regularitate de Statele Unite, admite că în laboratoarele instituției sunt trei tulpini vii de coronavirus de liliac, însă niciuna nu corespunde cu tipul de coronavirus care produce boala COVID-19.

Potrivit majorității biologilor, noul coronavirus s-a transmis la om de la un animal, locul în care s-a desfășurat acest salt petrecându-se într-o piață din Wuhan, unde se vindeau animale sălbatice vii.

Totuși, faptul că la doar câţiva kilometri de acel loc se află un laborator de virusologie alimentează de mai multe luni ipoteze privind o posibilă scăpare de sub control a noului covornavirus.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a vorbit la începutul lunii despre începerea unei anchete pentru a analiza această teorie, care pentru moment nu are nicio bază științifică.

Wang Yanyi, directoarea Institutul de Virusologie din Wuhan, declară despre aceste suspiciuni că sunt "pură fabricaţie".

Our institute first received the clinical sample of the unknown pneumonia on December 30 last year. After we checked the pathogen within the sample, we found it contained a new coronavirus, which is now called SARS-CoV-2. We didn't have any knowledge before that, nor had we ever encountered, researched or kept the virus. In fact, like everyone else, we didn't even know the virus existed. How could it have leaked from our lab when we never had it?

"Pe 30 decembrie anul trecut, institutul nostru a primit mostre clinice ale unui tip de pneumonie necunoscut. După ce am analizat agentul patogen, am descoperit că era vorba de un nou tip de coronavirus, care acum se numește SARS-CoV-2.

La fel ca toată lumea, nici noi nu ştiam că virusul există. Prin urmare, cum ar fi putut să scape din laboratorul nostru dacă nu l-am avut aici niciodată?", a declarat ea într-un interviu difuzat sâmbătă seară de CGTN.

Directoarea institutului a recunoscut că în laboratoare au fost izolate unele tipuri de coronavirus de la lilieci, precizând însă că asemănarea lor cu tipul de coronavirus care produce COVID-19 nu este decât în proporţie de 79,8%.

Institutul de Virusologie din Wuhan studiază unii dintre cei mai periculoşi agenţi patogeni din lume.

Cercetătorii institutului au contribuit în special la o mai bună cunoaştere a COVID-19 de la începutul pandemiei, iar lucrările lor au fost publicate în februarie într-o revistă ştiinţifică.

Cercetătorii laboratorului au demonstrat că secvenţa genomului noului coronavirus este similară în proporţie de 80% cu cea a SARS, care s-a aflat la originea unei precedente epidemii, în 2002-2003, şi în proporţie de 96% cu cea a unui coronavirus de liliac.

Leave a Comment