Un grup de congresmeni democrați îl îndeamnă pe Biden să negocieze pacea în Ucraina direct cu Rusia

Congresmeni ai Partidului Democrat i-au cerut preşedintelui Joe Biden să sporească eforturile diplomatice şi să angajeze negocieri directe cu Moscova, având ca obiectiv încheierea rapidă a războiului, scrie The Guardian.

Printre semnatarii scrisorii se numără Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar şi Pramila Jayapal, figuri ale aripii progresiste a partidului.

Este pentru prima dată când un de apel de această natură vine chiar din partea Partidului Democrat, al preşedintelui.

”Vă îndemnăm să însoţiţi sprijinul economic şi militar pe care Statele Unite l-au oferit Ucrainei cu un impuls diplomatic proactiv şi să vă dublaţi eforturile pentru a căuta un cadru realist pentru o încetare a focului.

Dar, în calitate de parlamentari responsabili pentru modul în care zeci de miliarde de dolari ai contribuabililor americani sunt cheltuiţi în asistenţă militară în conflict, credem că o astfel de implicare în acest război creează, de asemenea, responsabilitatea Statelor Unite de a explora în mod serios toate căile posibile”, scriu congresmenii americani, arătând că sunt împotriva invaziei Ucrainei şi că orice soluţie ar urma să fie aprobată de Kiev.

Parlamentarii americani îi cer preşedintelui Biden ”să desfăşoare eforturi diplomatice viguroase în sprijinul unei reglementări negociate şi încetării focului, să se angajeze în discuţii directe cu Rusia şi să exploreze perspectivele unui nou acord de securitate european acceptabil pentru toate părţile”.

Întrebat despre această scrisoare, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a afirmat că

”Nimeni nu vrea să vadă acest război încheindu-se mai mult decât omologii noştri ucraineni.

Nu ştim când se va întâmpla asta (…), pentru că nu am văzut niciun indiciu din partea ruşilor că sunt pregătiţi să se angajeze în această diplomaţie şi dialog.

Le furnizăm partenerilor noştri ucraineni ceea ce au nevoie pe câmpul de luptă pentru ca, atunci când va apărea o masă de negocieri, ei să fie în cea mai puternică poziţie posibilă”, a mai spus Ned Price.

În ceea ce o priveşte pe purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, ea a spus că executivul a fost ”foarte clar: nimic despre Ucraina fără Ucraina”.

Un influent ales republican a avertizat recent că partidul său nu va semna un „cec în alb” Ucrainei dacă va câştiga, după cum prevăd sondajele, majoritatea locurilor în Camera Reprezentanţilor la alegerile de la jumătatea mandatului.