Djokovic ar putea să fie din nou pus în detenție, chiar dacă va câștiga în instanță 

Home Affairs Department, ministerul Afacerilor Interne din Australia, poate revoca încă o dată viza lui Novak Djokovic, chiar și în cazul în care sportivul ar avea câștig de cauză în mult așteptatul proces ce urmează să se desfășoare la Melbourne, informează Fox News.

Conform unui document oficial dat publicității de Tribunalul Federal, avocații statului afirmă că Djokovic s-a bazat o serie de recomandări privind statutul solicitantului în legătură cu vaccinarea împotriva Covid ce nu mai erau în vigoare și resping afirmațiile că acesta nu a beneficiat de corectitudine procedurală în timpul interviului său pe aeroportul din Melbourne.

Avocații australieni susțin că nerecomandarea vaccinării unei persoane care a trecut prin infecția cu COVID-19 a fost eliminată în decembrie 2021 și că echipa de avocați a lui Djokovic invocă în favoarea clientului lor proceduri medicale anterioare acestei eliminări.  

În declarația pe care a înaintat-o instanței, Djokovic a declarat că nu a avut niciun simptom de Covid-19 timp de 72 de ore înainte de a zbura către Melbourne – ceea ce înseamnă că și-a revenit și este acum eligibil pentru vaccinare, mai susțin avocații Commonwealth-ului.

”Declarația despre amânarea vaccinării nu spune că o astfel de persoană are o contraindicație. Spune doar că persoana respectivă poate amâna vaccinarea”, se arată în document.

Aceste noi aspecte, despre modul în care văd autoritățile australiene situația lui Djokovic, deschid oportunitatea acestora pentru o nouă anulare a vizei de intrare acordate sportivului sârb, chiar dacă instanța i-ar oferi câștig de cauză în contestația depusă.

”Un ordin de eliberare imediată nu împiedică repunerea în detenție, dacă există o justificare legală a acestei rețineri”, se mai arată în document.

Pe de altă parte, organizatorii Australian Open au declarat că situația lui Djokovic trebuie să fie clarificată până cel târziu marți, din motive ce țin de programarea jocurilor la turneul de tenis.