Donald Trump susţine că va fi arestat marţi şi face apel la manifestaţii

Donald Trump susţine că va fi arestat marţi şi face apel la manifestaţii

Fostul președinte american Donald Trump a declarat că se aşteaptă să fie arestat în cursul zilei de marţi şi a făcut apel la manifestaţii, înaintea unei posibile inculpări, relatează Reuters.

Într-o postare făcută pe reţeaua sa socială, Truth Social, Trumpă susţine că „scurgeri de informații” de la biroul procurorului districtual din Manhattan indică faptul că va fi arestat. El nu a detaliat care vor fi acuzaţiile.

„Scurgeri de informații, ilegale, de la biroul procurorului districtual din Manhattan, corupt şi extrem de politizat, indică faptul că, fără să poată fi dovedită vreo infracţiune, principalul candidat republican, puternic detaşat, şi fost preşedinte al Statelor Unite ale Americii va fi arestat marţi. Protestaţi, luaţi-ne înapoi naţiunea”, a scris Trump.

Purtătorul de cuvânt al biroului procurorului districtual nu a răspuns solicitării Reuters de a comenta situaţia.

Biroul procurorului districtual din Manhattan Alvin Bragg a prezentat dovezi, la începutul acestui an, unui mare juriu care investighează o plată de 130.000 de dolari pe care Michael Cohen, fostul avocat personal şi intermediar al lui Trump, a făcut-o către starul de filme pentru adulți Stormy Daniels înaintea campaniei din 2016 a lui Trump.

Stormy Daniels, al cărei nume real este Stephanie Clifford, a susţinut că a avut o aventură cu Trump cu un deceniu în urmă. Trump a negat acest lucru.

De când marele juriu a fost constituit în ultimele luni şi a crescut probabilitatea unei inculpări, au fost ridicate întrebări dacă Trump s-ar opune să se predea dacă ar fi acuzat şi ce s-ar întâmpla dacă ar face acest lucru.

Trump, care are protecţie 24 de ore pe zi din partea Serviciului Secret al SUA, locuieşte în prezent în clubul său Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, pe care îl părăseşte rar.

Conform legii din Florida, guvernatorul statului este responsabil să se asigure că o persoană din stat este arestată şi expulzată într-un alt stat, dacă persoana respectivă este acuzată de infracţiune.

Cu toate acestea, legea din Florida îi oferă guvernatorului şi puterea de a solicita o investigaţie suplimentară înainte ca un inculpat să fie extrădat, dacă acel inculpat refuză să respecte extrădarea.

Ce va face Trump dacă va fi pus sub acuzare de un mare juriu din Manhattan?

Donald Trump se va preda pentru a face faţă acuzaţiilor penale, dacă va fi pus sub acuzare de un mare juriu din Manhattan, a declarat avocatul său vineri seară, transmite CNBC.

Joseph Tacopina a comentat o informație distribuită de la postul de televiziune CNBC conform căreia agenţiile de aplicare a legii federale, de stat şi locale pregătesc măsuri de securitate pentru posibilitatea ca Trump să fie inculpat cel mai devreme săptămâna viitoare.

”Vom urma procedurile normale dacă se ajunge în acel punct”, a spus Tacopina pentru CNBC, când a fost întrebat ce ar face Trump dacă această posibilitate va deveni realitate.

Guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis, se poziţionează în prezent drept candidat probabil la nominalizarea partidului Republican la preşedinţia din 2024.

Trump s-a declarat candidat pentru nominalizarea partidului Republican toamna trecută. Chiar şi înainte de asta, Trump şi aliaţii săi s-au declarat dezamăgiţi de popularitatea lui DeSantis în rândul colegilor republicani.

Cohen, care s-a întâlnit de 20 de ori cu anchetatorii de-a lungul mai multor ani, a depus mărturie timp de două zile la începutul acestei săptămâni, în faţa marelui juriu. În plus, Stormy Daniels a vorbit miercuri cu procurorii prin Zoom.

Michael Cohen a pledat anterior vinovat faţă de o acuzaţie penală federală, legată de efectuarea plăţii către Daniels, despre care a spus că Trump i-a ordonat să o facă pentru a nu afecta şansele sale de a câştiga Casa Albă în 2016.

Pe această faptă se va baza ceea ce ar putea fi urmărirea penală a lui Trump la Curtea Penală de stat din Manhattan.

Legile statului New York interzic companiilor să clasifice greşit natura cheltuielilor, cum ar fi, teoretic, să numească transferul banilor către Cohen pentru plata lui Daniels ”cheltuieli legale”.

Încălcarea acestei legi poate duce la o acuzaţie de contravenţie. Dar aceasta poate fi considerată o infracţiune dacă denaturarea este făcută pentru a acoperi o altă infracţiune.