3dots.ro

‘Doomsday plane’, un avion al armatei SUA, menit să fie folosit în cazul unui război nuclear, a efectuat un zbor de antrenament

‘Doomsday plane’, un avion al armatei SUA, menit să fie folosit în cazul unui război nuclear, a efectuat un zbor de antrenament

'Doomsday plane', așa-numitul 'avion al Apocalipsei', menit să servească drept centru de comandă militar în cazul unui conflict nuclear, a fost trimis într-o misiune de antrenament de patru ore, relatează inews.co.uk.

”Doomsday plane” este un aparat Boeing 747 modificat, în valoare de 200 de milioane de dolari.

SUA întreţine o flotă de ”Pază de noapte” formată din aparate Boeing 747 E4-B încă din anii 1970. Acestea au rolul unor centre de comandă şi control aeriene pentru ministerul Apărării şi comandanţilor militari de unde aceştia să conducă operaţiuni în cursul unui război nuclear.

Aparatele pot staţiona în aer mai multe zile şi sunt proiectate să reziste la impulsurile electromagnetice emanate de o explozie nucleară. Cel puţin un E4-B este menţinut  24/7 în aşteptare pentru a intra imediat în funcţiune.

Traiectoria zborului de antrenament efectuat a fost urmărită de site-urile specializate în monitorizarea zborurilor militare.

Cu indicativul ”GORDO15”, acesta a plecat de la baza aeriană din Nebraska fiind acompaniat de alte avioane specializate în avertizare timpurie care sunt folosite pentru urmărirea rachetelor balistice.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs