Elveția. Refugiații ucraineni sunt obligați să-și vândă mașinile, dacă vor să mai primească ajutor social

Autor:

Data:

Elveția. Refugiații ucraineni sunt obligați să-și vândă mașinile, dacă vor să mai primească ajutor social

Consiliul de conducere al cantonului elvețian Aargau a decis că refugiații ucraineni trebuie să-și vândă mașinile sau să se descurce fără asistență socială, informează cotidianul Blick.

Guvernul cantonal este acum preocupat de egalitatea în fața legii: din 10 martie, ucrainenii cu statut de protecție S vor fi supuși acelorași reguli ca toți ceilalți beneficiari ai asistenței sociale.

Potrivit Ordonanței cantonale de asistență socială (SPV), autovehiculele sunt considerate bunuri și, în principiu, acestea trebuie luate în considerare la calcularea necesității asistenței sociale.

În practică, aceasta înseamnă că vehiculul trebuie vândut, iar veniturile trebuie utilizate pentru subzistență înainte de a primi ajutor social. Sau, dacă păstrează mașina, refugiații trebuie să se descurce fără asistență socială.

Consiliul guvernamental a ajustat ordonanța corespunzătoare pentru persoanele care au nevoie de protecție, începând de pe 10 martie.

Aargau, ca majoritatea cantoanelor elvețiene, s-a abținut inițial de la luarea în calcul a vehiculelor, considerând că sunt necesare eventualei întoarceri iminente a refugiaților în țara lor.

Dar, practic, dacă persoanele cu statutul S nu se întorc în termen de 12 luni de la intrarea în Elveția în țara de origine, proprietatea asupra mijlocului de transport urmează să fie tratată conform regulilor generale de asistență socială, iar pentru a beneficia în continuare de asistență socială, mașina urmează să fie vândută.

Consilierul guvernamental din Lucerna, Guido Graf, abordase deja, la începutul anului, problema  deținerii de mașini și a tratamentului inegal al beneficiarilor de asistență socială.

”Această situație conduce la un mare resentiment în rândul populației atunci când refugiații conduc într-un SUV și în același timp primesc asistență socială.

Alte grupuri de refugiați nu înțeleg de ce ei nu au voie să aibă o mașină, dar ucrainenii au. Aceste diferențe nu mai pot fi explicate”, a spus el într-un interviu pentru Blick .

În noiembrie anul trecut, Conferința Elvețiană pentru Asistență Socială (Skos) a recomandat cantoanelor și municipalităților să adapteze regulile pentru refugiații din Ucraina.

Inițial, autoritățile au decis cu privire la excepția regulilor în privința mașinilor refugiaților ucraineni, pentru că sperau ca ei să se poată întoarce în curând în țara de origine.

Dar acum majoritatea refugiaților se află în Elveția de aproape un an. Din punctul de vedere al Skos , reglementarea specială nu mai poate fi justificată. Este vorba despre egalitatea cu alți beneficiari de asistență socială.

Conferinţa recomandă, de asemenea, înăsprirea contabilităţii activelor după 12 luni. Refugiații ar trebui mai întâi sa-și epuizeze bunurile, înainte de a putea primi asistență socială.

”Prezumăm că majoritatea cantoanelor vor implementa recomandarea Skos”, declară directorul general al instituției, Markus Kaufmann, cu privire la regula privind deținerea de mașini. Mai multe cantoane care au fost contactate confirmă acest lucru.

Cu toate acestea, implementarea nu este atât de ușoară. ”Mașinile trebuie mai întâi declarate, înainte de a putea fi scoase pe piață”. Acest proces costă, conform Conferinței de Asistență Socială din St. Gallen, aproximativ 14% din valoarea vehiculului. În plus, nu orice mașină poate fi vândută.

Beneficiarii trebuie să se întrebe dacă renunțarea la mașină merită în raport cu efortul implicat. ”Nu ar trebui să fie întotdeauna cazul”, subliniază Kaufmann.

Potrivit Skos, biroul de asistență socială poate cere ca alternativă depunerea plăcuței de înmatriculare, cu condiția ca cantonul să aibă temeiul legal pentru aceasta.

Unele cantoane și comune tratează cu atenție situația. ”Cel puțin unele cantoane nu au acceptat în trecut mașini de lux de la beneficiari ucraineni de asistență socială”, spune Kaufmann.

Cantonul Berna, spre exemplu, a decis relativ repede să vândă mașini scumpe. În acest sens, se aplică aceleași reguli ca și pentru ceilalți beneficiari de ajutor social.

La un an de la izbucnirea războiului, marea majoritate a refugiaților ucraineni sunt încă dependenți de asistență socială în Elveția.

De exemplu, în august anul trecut, procentul a fost de 91% în cantonul Berna, iar astăzi este de 87%. Și în alte cantoane, proporția persoanelor care primesc asistență socială nu s-a schimbat semnificativ.