Imagini din satelit cu erupția vulcanului din Tonga – video

Hunga-Tonga-Hunga-Ha`apai, un vulcan subacvatic din Pacificul de Sud. a erupt, prima dată, vineri, aruncând un nor de cenușă la 20 de kilometri înălțime, în atmosferă. O a doua erupție a izbucnit sâmbătă. Vulcanul era activ din 20 decembrie, dar a fost declarat inactiv pe 11 ianuarie, potrivit CNN.

Imaginile din satelit înfățișează un nor masiv de cenușă și unde de șoc care se răspândesc în urma erupției. Valurile de la erupție au traversat țărmul capitalei Tonga, Nuku’alofa, curgând pe drumurile de coastă și inundând proprietăți.

Biroul Australian de Meteorologie a anunțat că a înregistrat un val Tsunami, de 1.2 metri înălțime, în apropiere de Nuku`alofa, sâmbătă după-amiază.

Pe lângă avertizarea de Tsunami, Serviciul Meteorologic din Tonga a emis avertizări de ploi torențiale, inundații spontane și vânt puternic în zone de uscat și de coastă.

Autoritățile din Insula Fiji au emis și ele avertismente, pentru populația din zonele joase de coastă, pentru a se adăposti de curenții puternici și de valurile periculoase.

Un avertisment de Tsunami rămâne în vigoare pentru toate zonele de coastă din Samoa, potrivit Serviciului Meteorologic din Samoa. Nu s-a impus evacuarea, dar oamenii sunt sfătuiți să stea departe de zonele de plajă, a spus agenția.

Și zonele din coasta de nord și de est a Insulei de Nord a Noii Zeelande și a Insulelor Chatham sunt vizate de o astfel de atenționate. Sunt așteptați ”curenți puternici și neobișnuiți și valuri imprevizibile la țărm”, potrivit Agenției Naționale de Management al Urgențelor din Noua Zeelandă.