3dots.ro

”Liberland”, statul european autoproclamat situat pe malul Dunării care are președinte, steag, imn şi monedă, dar nimeni nu îl recunoaște

”Liberland”, statul european autoproclamat situat pe malul Dunării care are președinte, steag, imn şi monedă, dar nimeni nu îl recunoaște

Din articol:

În Europa, chiar în apropierea României, se află un mic teritoriu care se revendică a fi stat, dar pe care nimeni nu-l recunoaşte oficial. Are un preşedinte autoproclamat, un steg, un imn, monedă proprie, dar nimeni nu locuieşte acolo.

În spațiul european există câteva state europene cu teritorii ce măsoară doar câțiva kilometri pătrați, cum ar fi Monaco sau San Marino sau altele, precum Gibraltar sau Insulele Feroe, care deşi funcţionează autonom, ca niște țări, în fapt sunt controlate şi dirijate de alte state, dar și Gornja Siga supranumit „Liberland”, un teritoriu situat pe malurile Dunării, între Croaţia şi Serbia.

Gornja Siga are aproximativ 7 kilometri pătraţi şi este o zonă pe care nici sârbii, nici croaţii nu au revendicat-o după destrămarea Iugoslaviei. Vit Jedlicka, un politician ceh, s-a autoproclamat preşedinte al acestui ţinut şi l-a denumit „Liberland”, iar de la apariția criptomonedelor locul a devenit un paradis fiscal cunoscut de cei care investesc în domeniu.

Gornja Siga are toate atributele unui stat modern: are propriul steag, imn, monedă oficială, ambasade în 50 de ţări, dar nimeni nu locuieşte între „graniţe”, și asta pentru că Gornja Siga este în fapt o mlaştină, situată pe malul Dunării.

Chiar dacă nimeni nu recunoaşte în mod oficial”Liberland”, zonă este un subiect discutat la nivel internaţional. Spre exemplu, Egiptul şi-a avertizat cetăţenii în legătură cu Gornja Siga. Croaţia şi Serbia spun despre „Liberland” că e „o glumă inofensivă”. Polonia a trimis o comisie pentru analiza situaţia, dar concluzia a fost că nu îndeplineşte toate condiţiile pentru a fi stat.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs