3dots.ro

BBC. Primul mesaj postat de Evgheni Prigojin după încetarea rebeliunii Wagner

BBC. Primul mesaj postat de Evgheni Prigojin după încetarea rebeliunii Wagner

Evgheni Prigojin, șeful grupul Wagner, a publicat primul mesaj, la două zile după rebeliunea mercenarilor, spunând că scopul marșului către Moscova nu a fost de a răsturna conducerea Rusiei, ci de a salva gruparea, scrie BBC.

Liderul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, a postat un mesaj audio de 11 minute în care spune că grupul de mercenari pe care îl conduce și-ar fi încetat existența începând cu data de 1 iulie, pentru că niciunul  nu a fost de acord să semneze un contract cu Ministerul Apărării.

Prigojin a ținut să precizeze că acțiunea sa nu l-a vizat pe Putin și a declarat că scopul marșului către Moscova nu era de a acela de a răsturna conducerea Rusiei.

”Nu am mărșăluit pentru a răsturna conducerea Rusiei. Scopul marșului a fost de a evita distrugerea grupului Wagner și de a cere socoteală oficialilor care, prin acțiunile lor neprofesionale, au comis un număr masiv de erori”, a spus Prigojin.

El spune că Wagner regretă că ”au fost nevoiți să lovească aviația rusă” și că s-au întors ”pentru a evita vărsarea de sânge al soldaților ruși”. De asemenea,

Prigojin a mai adăugat că ”marşul” a relevat probleme grave în domeniul securităţii în Rusia.

Vorbind despre condițiile acordului care ar fi fost încheiat pentru a pune capăt rebeliunii Wagner în weekend, Prigojin susține că grupul a fost ”categoric împotriva deciziei de a-l închide de la 1 iulie 2023 și de a-l  încorpora în Ministerul Apărării”.

Comandanții au refuzat să accepte cererea de a semna contracte cu Ministerul rus al Apărării.

Prigojin spune, de asemenea, că liderul belarus Alexander Lukașenko chiar a avut un rol în negocieri, afirmând că Lukașenko „și-a întins mâna și s-a oferit să găsească modalități prin care Wagner să-și continue activitatea în mod legal” – fără a oferi mai multe detalii.

De remarcat faptu că Prigojin nu a dezvăluit unde se afla în mesajul video pe care l-a împărtășit pe Telegram. Ca parte a înțelegerii, el s-a declarat de  acord să meargă în Belarus.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs