”Ce faci, barbarule?” –  primarul din Florența sare asupra unui activist care aruncase cu vopsea pe fațada Palazzo Vecchio – video

”Ce faci, barbarule?” -  primarul din Florența sare asupra unui activist care aruncase cu vopsea pe fațada Palazzo Vecchio - video

Activişti italieni pentru climă din organizația Last Generation au pulverizat vopsea portocalie pe fațada faimosului Palazzo Vecchio din Florenţa.

Ei spune că au organizat acțiunea pentru a atrage atenția asupra investițiilor publice în domeniul energiei produse cu ajutorul combustibililor fosili, care, în viziunea lor, sunt principalul  a emisiilor de gaze cu efect de seră ce cauzează încălzirea globală.

Cei doi activiști au scos recipientele umplute cu vopsea din rucsacuri şi au împroşcat faţada clădirii istorice cu ajutorul unor extinctoare.

Forţele de ordine au sosit imediat la faţa locului. Mai mult, în ajutorul acestora a sărit și primarul  Florenței, Dario Nardella, care dădea un interviu în Piazza della Signoria, chiar în fața Palazzo Vecchio, care adăpostește și primăria orașului toscan.

Nardella aleargă furios spre activist, îl lovește și îl împinge, apoi îl plachează, ca la rugby. ”Ce naiba faci?”, strigă primarul. Intervine și un agent de pază, iar „vandalul” este reținut.

Nardella a ajutat apoi la curățarea zidurilor

__________

Construit în secolul al XIII-lea, Palazzo Vecchio este printre cele mai impresionante din provincia Toscana și este considerat una dintre cele mai importante atracții din Florența.

A servit iniţial drept sediu al parlamentului orăşenesc florentin. În secolul al XIX-lea, a fost şi sediul Camerei Deputaţilor din Italia, timp de câţiva ani.

În prezent, clădirea adăposteşte Muzeul Copiilor din Florenţa, birourile administraţiei municipale şi Salone dei Cinquecento, cea mai mare şi mai valoroasă încăpere din palat din punct de vedere artistic.