Un bărbat concediat pentru că nu era ‘suficient de distractiv’ și-a câștigat în instanță dreptul de a fi plictisitor la locul de muncă

O instanță a decis că un bărbat concediat de o firmă de consultanță pentru că nu era ”suficient de distractiv” la locul de muncă are dreptul să fie cât de plictisitor își dorește el să fie…

Conform documentelor depuse în instanță, în 2015, Cubik Partners, o companie de consultanță în management cu sediul la Paris, l-a concediat ”domnul T”, motivând că era o persoană cu care era dificil de lucrat, pentru că nu comunica suficient și era pur și simplu plictisitor.

Ceea ce compania a vrut să spună de fapt era că ”domnul T” nu voia să iasă cu colegii după muncă și că nu corespundea abordării ”concentrate pe distracție” în timpul team-buildig-urilor sau seminariilor.

În schimb, fostul angajat, a spus că pur și simplu a refuzat să se implice forțat în activități care nu corespundeau firii lui și în excese, precum consumul exagerat cu alcool sau să-și împartă patul cu colegii în timpul deplasărilor organizate de firmă, potrivit The Washington Post.

După ce a fost concediat de Cubik Partners pe motiv de ”incompatibilitate profesională”, ”domnul T” a dat compania în judecată, argumentând că a fi concediat pentru că nu ai fost suficient de distractiv pentru angajatorul tău este ilegal.

După ani de bătălii legale, o instanță superioară i-a dat dreptate.

În decizia instanței se spune că firma de consultanță nu are dreptul să oblige pe nimeni ”să participe cu forța la întâlniri și petreceri cu alcool la sfârșit de săptămână, la care se ajunge frecvent la consum excesiv de alcool, încurajate de asociații care puneau la dispoziție cantități foarte mari de alcool”.

Instanța mai spune că firma Cubik Partners s-a angajat în ”practici umilitoare și intruzive în ceea ce privește confidențialitatea, cum ar fi simularea de acte sexuale, obligația de a împărți patul cu un coleg în timpul seminariilor, folosirea poreclelor”.

Pe lângă faptul că are dreptul legal de a refuza participarea la petrecerile firmei, ”domnul T” are, de asemenea, dreptul la o compensație de 3.000 de euro.

Însă el cere o despăgubire suplimentară de 475.000 de euro de la fostul angajator, asupra căreia instanța se va pronunța după o audiere viitoare.

Potrivit documentelor instanței, ”domnul T” a fost angajat de Cubik Partners în februarie 2011, pe postul de senior consultant și a fost promovat ca director în februarie 2014.

El a fost concediat în martie 2015 și între timp și-a găsit un alt loc de muncă, chiar dacă acțiunea lui legală i-a recâștigat dreptul să se întoarcă la vechiul job.