3dots.ro

Cursele aeriene cu o durată mai mică de 2 ore și jumătate, interzise de astăzi în Franța

Cursele aeriene cu o durată mai mică de 2 ore și jumătate, interzise de astăzi în Franța

Potrivit unui decret intrat în vigoare astăzi, toate cursele aeriene a căror durată este sub două ore și jumătate sunt interzise pe teritoriul Franței, în condițiile în care serviciile feroviare oferă călătorilor o ”alternativă satisfăcătoare”, informează TF1.

Măsura face parte din inițiativele  luate în urma Convenției Cetățenești privind Clima, care au inspirat legea adoptată în 2021. Ea a intrat în vigoare imediat după publicare și se va aplica pe o durată de trei ani.

”Un semnal major și o premieră mondială! Acesta este un pas esențial și un semnal puternic în politica de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră”, a salutat, într-un comunicat, ministrul Transporturilor, Clément Beaune.

Există mai multe condiții ce trebuie îndeplinite pentru a duce la suspendarea unei curse aeriene scurte, precizează decretul.

Mai întâi de toate, ruta alternativă oferită de transportul feroviar trebuie să fie ”între stații de tren care deservesc aceleași orașe ca și aeroporturile de plecare și de destinație”.

Legătura feroviară trebuie să fie directă și să poată fi efectuată ”de mai multe ori pe zi, în condiții satisfăcătoare”, inclusiv în ceea ce privește ”nivelul de accesibilitate al prețurilor”.

Călătorie trebuie să permită ”mai mult de opt ore de prezență în localitatea de destinație, în timpul zilei, pe tot parcursul anului”.

Responsabilitatea anulării unei curse aeriene scurte revine ministrului responsabil cu aviația civilă, care,  înaintea de ”fiecărui sezon aeronautic, are obligația de a efectua o evaluare al cărei scop este acela de a determina legăturile aeriene potențial pentru care există un serviciu feroviar alternativ satisfăcător“, mai menționează decretul.

Ministrul Transporturilor precizează că aceste condiții au fost îndeplinite de legăturile aeriene dintre Nantes, Bordeaux, Lyon și Paris. Călătoriile între aceste orașe au reprezentat, în 2019, 4% din numărul călătoriilor aeriene interne franceze.

Organizația de mediu „Agir pour l’environnement” și-a declarat nemulțumirea față de implementarea acestei măsuri, pe care o consideră ”inaplicabilă și plină de capcane”.

”Este departe de ambiția manifestată de Convenția Cetățeanească pentru Climă care propusese interzicerea tuturor legăturilor aeriene care durau mai puțin de patru ore,  în cazul în care ruta era deservită de un serviciu feroviar alternativ. Guvernul a optat pentru o înjumătățire a acestei durate, e un drum  presărat cu capcane”, și-a afirmat punctul de vedere asociația de mediu, într-un comunicat.

Dezbaterile în jurul acestui subiect continuă, și nu numai în Franța. În 2021, organizația Greenpeace menționând faptul că în Uniunea Europeană există alternative feroviare viabile, milita pentru interzicerea curselor aeriene a căror durată era mai mică de șase ore.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs