3dots.ro

Politician francez, despre un fotbalist român: ”Dacă nu merge… Se va putea reprofila ca cerșetor profesionist”

Politician francez, despre un fotbalist român: ”Dacă nu merge… Se va putea reprofila ca cerșetor profesionist”

Din articol:

Un politician francez a comentat transferul unui fotbalist român la Bordeaux afirmând, în mod jignitor, că dacă nu se va adapta se va putea reprofila ca cerșetor pe una din străzile orașului.

Fotbalistul român Alexi Pitu a fost prezentat, joi, la noul său club – Girondins de Bordeaux, după ce a fost cumpărat cu două milioane de euro de la Farul.

Două zile mai târziu, după doar două antrenamente, tânărul mijlocaș în vârstă de 20 de ani a debutat în Ligue 2, la 3-0 în deplasare cu Dijon.

Michel Boulloud, fost consilier municipal în Lesparre-Médoc, o comună situată la 64 de kilometri de Bordeaux, a comentat pe Twitter transferul lui Pitu:

”Dacă nu merge cu fotbalul, se va putea reprofila ca cerșetor profesionist pe rue Sainte-Catherine”.

Rue Sainte-Catherine este o stradă pietonală, principala zonă comercială în Bordeaux, care traversează partea istorică a orașului.

Alexandre Lazar, jurnalist francez de origine română, care scrie la revista So Foot, a reacționat ironic tot pe social media: ”Români=cerșetori. Iată povestea! Clasic, rasism primar. O frumoasă carieră în stand-up”.

”Întreaga mea familie e originară din România. De când trăiesc în Franța, am fost deseori ținta acestui gen de clișee. Astăzi, am decis să nu mai tac. E inacceptabil”, a explicat Lazar pentru cotidianul Sud Ouest.

Inițial, fostul consilier municipal și-a apărat punctul de vedere.

”Dacă nu mai putem spune nimic, atunci…

Eu sunt parizian. Când am ajuns în Médoc, și eu am fost luat peste picior, apropouri nu întotdeauna simpatice.

Din partea mea, nu e nimic rasist legat de jucător. Doar o glumă, pe care o putem face și față de corsicani”, a declarat Michel Boulloud, tot ăentru Sud Ouest.

Ulterior, politicianul și-a închis contul de Twitter, după ce a admis că ”nu a fost prea inteligent comentariul. Însă n-am vrut să rănesc pe nimeni”.

Nu este pentru prima dată când francezii lansează aluziile rasiste la adresa românilor, apelând la clișeul romilor care cerșesc în Hexagon. Și în sport, dar și în afara lui.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs