Franța intenționează să crească vârsta rezerviștilor ce pot fi chemați la arme în caz de război la 72 de ani
Franța intenționează să mărească vârsta maximă pentru rezerviștii din armată la 70 de ani și, în unele cazuri, chiar la 72 de ani, urmând să crească și cuantumul cheltuielilor militare în lumina ” unei succesiuni de amenințări”, scrie Le Figaro.
Sebastien Lecornu, ministrul francez al Apărării, a declarat că vârsta rezerviștilor militari va fi ridicată la 70 de ani pentru majoritatea soldaților, în timp ce Parisul se adaptează modificărilor din arhitectura de securitate a Europei, scrie DW.
Mișcarea vine în contextul în care Macron a semnat decretul privind creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, una dintre reformele cele mai impopulare din Franța ultimelor decenii.
Vorbind săptămâna trecută despre bugetul de apărare consolidat al Franței, ministrul apărării Sebastien Lecornu a dezvăluit că limita de vârstă pentru majoritatea rezerviștilor va fi ridicată la 70 de ani.
În unele domenii, unde ar fi nevoie de anumite abilități de specialitate, aceasta ar fi putea fi și mai mare, a mai precizat oficialul francez.
Limita actuală pentru rezerviști – militarii instruiți, gata să fie chemați sub arme dacă este necesar – este între 60 și 65 de ani.
”Vom mări limitele de vârstă… Oamenii vor putea fi rezervişti în armata franceză până la 70 de ani şi până la 72 de ani pentru anumiţi specialişti”, a declarat ministrul Apărării, Sebastien Lecornu, pentru postul francez RTL.
”Mulți oameni de calitate se trezesc dați la o parte din cauza acestei limite de vârstă, ceea ce nu are sens”, a adăugat Lecornu.
Conform noului buget de apărare al Franței, cheltuielile militare vor crește de la 43,9 miliarde de euro în acest an la 69 de miliarde de euro până în 2030.
O serie de aliați NATO s-au angajat să sporească cheltuielile pentru forțele lor armate de când Rusia a invadat Ucraina anul trecut.
Lecornu a spus că majorarea bugetului a fost menită să ajute Franța să răspundă mai bine împotriva ”unei succesiuni de amenințări care se tot adună”.
Oficialul a mai spus că este nevoie ca Franța ”să rămână în clubul națiunilor capabile să se apere”.
Pericolele percepute includ ”terorismul”, războiul din Ucraina și amenințările în privința unui război spațial și cibernetic, a spus Lecornu.