3dots.ro

Franz Beckenbauer, legenda fotbalului german, a murit la vârsta de 78 de ani

Franz Beckenbauer, legenda fotbalului german, a murit la vârsta de 78 de ani

Fostul mare fotbalist și antrenor german Franz Beckenbauer a murit duminică, la vârsta de 78 de ani, anunță The Telegraph.

Supranumit ”Kaiser Franz” pentru valoarea sa extraordinară și pentru eleganța cu care practica fotbalul, Beckenbauer a atins gloria în fiecare aspect al sportului iubit.

Familia sa a făcut anunțul trist al morții sale: ”Cu profundă tristețe, anunțăm că a murit în somn, duminică, înconjurat de familia lui. Vă rugăm să îl plângeți în tăcere și să vă abtineți de la întrebări”.

Mari probleme de sănătate

Beckenbauer și-a petrecut ultimele zile din 2023 în spital, ”I-au fost afectate judecata și memoria”, anunța publicația Der Spiegel.

Starea lui Beckenbauer s-a degradat din 2015, odată cu moartea fiului lui, Ștefan. Legendarul fundaș german suferea de Parkinson asociat cu demență, avea probleme cu inima și suferise un infarct ocular, potrivit Bild.

Într-un documentar despre acest simbol al fotbalui german, lansat la sfârșitul lui 2023, intitulat chiar ”Beckenbauer”, fratele său, Walter, vorbea despre starea precară de sănătate: ”Aș minți dacă aș spune că se simte bine. Și nu îmi place să mint. Nu e bine”.

În toamna lui 2022, înaintea Mondialului, Beckenbauer a explicat de ce nu putea veni la turneul din Qatar: ”Am suferit un așa-zis infarct la un ochi. Din păcate, nu mai văd deloc cu ochiul drept și trebuie să am mare grijă cu inima”.

Franz Beckenbauer, cel mai mare fotbalist al Germaniei

Ca jucător, Franz Beckenbauer a fost căpitanul lui Bayern Munchen și al naționalei RFG. A cucerit 13 trofee în 14 ani (1964-1977) la echipa bavareză, inclusiv trei Cupe ale Campionilor Europeni, triumfuri continentale în serie (1974-1975-1976).

Cu echipa națională, la care a avut 103 selecții, marcând 14 goluri, a devenit campion mondial în 1974, în 1966 încheind pe locul 2 și în 1970 pe 3.

Ca antrenor, s-a remarcat tot la națională, cei șase ani în calitate de selecționer (1984-1990) fiind aureolați cu victoria finală la CM 1990.

Allături de brazilianul Mario Zagallo și de francezul Didier Deschamps, Beckenbauer a câștigat Cupa Mondială și pe teren, și pe bancă. Dar a fost primul care a realizat această ”dublă” când era căpitan și selecționer al reprezentativei. Performanță repetată ulterior de Deschamps.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs