Germania se confruntă cu o lipsă ‘catastrofală’ de paturi la pediatrie din cauza unui virus respirator: ‘Copiii mor pentru că nu îi mai putem trata’

Medicii specializați în terapie intensivă din Germania avertizează în legătură cu faptul că unitățile de pediatrie din spitale din țară sunt aproape de un colaps din cauza creșterii numărului de cazuri de infecții respiratorii în rândul copiilor cu vârsta până în doi ani, relatează The Guardian.

Creșterea sezonieră a numărului de cazuri de virus respirator sincițial (VRS) și lipsa de asistente provoacă o ”situație catastrofală” în spitale, avertizează Asociația de Terapie Intensivă DIVI.

În Germania, medicii din spitale sunt nevoiți să ia decizii dificile cu privire la ce copii să fie internați în secțiile de terapie intensivă, din cauza numărului limitat de paturi.

În unele cazuri, copiii cu VRS sau alte afecțiuni grave sunt transferați la spitale din alte regiuni din Germania, care au locuri disponibile.

DIVI afirmă că o analiză recentă a arătat că mai puțin de 100 de paturi pediatrice sunt libere la nivel național și că situația s-ar putea agrava.

”Dacă previziunile sunt corecte, atunci lucrurile se vor acutiza semnificativ în următoarele zile și săptămâni.

Vedem asta în Franța, de exemplu, și în Elveția. Dacă se întâmplă acest lucru, atunci vor exista blocaje când vine vorba de tratament”, a declarat Sebastian Brenner, șeful unității de terapie intensivă pediatrică de la spitalul universitar Dresda, pentru postul german de știri n-tv.

Alți medici avertizează că, în anumite cazuri, deja nu mai pot oferi îngrijirea medicală de urgență de care au nevoie unii copii.

”Situația este atât de precară încât trebuie să spunem cu adevărat că copiii mor pentru că nu îi mai putem trata”, a spus dr. Michael Sasse, șeful terapiei intensive pediatrice la spitalul universitar MHH din Hanovra.

Ministrul german al Sănătății, Karl Lauterbach, a anunțat joi că guvernul a luat decizia de a relaxa unele reglementări pentru a facilita transferul de asistenți medicali în unitățile de pediatrie și că va furniza 600 de milioane de euro în plus spitalelor de pediatrie în următoarele două ani.

VRS este un virus comun, foarte contagios, care infectează aproape toți bebelușii și copiii până la vârsta de doi ani, dintre care unii se pot îmbolnăvi grav.

Specialiștii spun că relaxarea restricțiilor după pandemia de coronavirus a făcut ca virusul să afecteze un număr mai mare de bebeluși și copii, ale căror sisteme imunitare nu sunt pregătite pentru a-l opri.

Numărul cazurilor de VRS și alte boli respiratorii au crescut și în Marea Britanie și în SUA, care suferă, de asemenea, de o penurie de antivirale și antibiotice.

Comisia UE a autorizat luna trecută primul vaccin dintr-o singură doză din lume împotriva VRS.