3dots.ro

Der Spiegel. 700 din rachetele pe care Germania le trimite în Ucraina sunt neoperaționale. ‘Ar fi trebuit casate’

Der Spiegel. 700 din rachetele pe care Germania le trimite în Ucraina sunt neoperaționale. ‘Ar fi trebuit casate’

Germania a refuzat să trimită arme în Ucraina înainte ca guvernul rus să lanseze ofensiva joia trecută. Dar invazia a marcat, după cum apreciază cancelarul Olaf Scholz, ”o schimbare istorică”.

La sfârșitul săptămânii trecute, guvernul german a decis să furnizeze Ucrainei 500 de rachete sol-aer Stinger de fabricație americană și 1.000 de arme antitanc.

Ulterior, Germania a mai aprobat livrarea către Ucraina a 2.700 de rachete antiaeriene Strela – arme de producție sovietică și fac parte din fostele stocuri ale Armatei Populare Naționale (NVA) din fosta RDG.

Potrivit publicației Der Spiegel, citată de Blick, cel puțin 700 dintre rachetele Strela trimise Ucrainei sunt depășite și nu mai pot fi utilizate.

Der Spiegel scrie că lăzile de lemn cu armele care ar fi trebuit să fie livrate în Ucraina sunt mucegăite.

În Germania, rachetele Strela au fost retrase din operațiunile în derulare ale trupelor în 2014, ”din motive de securitate”.

Potrivit publicației germane, o notă internă din 2021 preciza: ”Din cauza învechirii motorului, rachetele ”Strela” nu mai sunt sigure de manevrat și nu mai poate fi trase”.

Conform raportului, ”armele ar fi trebuit să fie casate încă din 2014”.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs