3dots.ro

Germanii cer subvenții și plafonarea prețului pentru kebab, care a ajuns să coste 10 euro!

Germanii cer subvenții și plafonarea prețului pentru kebab, care a ajuns să coste 10 euro!

Afectat de inflație, costul din ce în ce mai ridicat la care se vinde un doner kebab în Germania, faptul că politicienii spun că subiectul e unul frecvent citat ca preocupându-i pe alegători, a condus la apariția unor cereri pentru implementarea unui program de subvenții guvernamentale care să mențină un preț accesibil pentru acest fel de mâncare, scrie The Guardian.

Insistența cu care cancelarul Olaf Scholz este întrebat despre prețul donner kebab-ului în timpul aparițiilor sale publice, a făcut ca guvernul pe care îl conduce să posteze mesaje pe rețelele de socializare pentru a explica faptul că majorarea prețurilor este cauzată în parte de creșterile costurilor salariale și ale prețului energeiei.

”Este destul de frapant faptul că peste tot unde merg, în principal de la tineri, sunt întrebat dacă nu ar trebui să existe o frână de preț pentru doner”, declară Olaf Scholz.

Într-o propunere pe care dorește să o prezinte parlamentului, partidul de extremă-stânga Die Linke solicită introducerea unei măsuri de plafonare a prețului pentru Dönerpreisbremse sau doner kebab, similar celui introdus în unele părți ale țării pentru a controla creșterea costului chiriilor.

În expunerea de motive, organizația politică susține că, în unele orașe, prețul kebab-ului a crescut la 10 euro, de la 4 euro în urmă cu doar doi ani.

Partidul solicită plafonarea la un preț maxim de 4,90 euro și chiar 2,90 euro pentru tineri, în special pentru cei cu venituri mici, pentru care acest fel de mâncare este un aliment de bază zilnic. De asemenea, se propune ca fiecare gospodărie să primească zilnic ”bonuri Doner”.

Vânzările de kebab – preparat culinar introdus în Germania de imigranții turci, adaptat la gusturile locale – se estimează la 7 miliarde de euro pe an în Germania.

Pe baza celor aproximativ 1,3 miliarde de porții de kebab care sunt consumate în fiecare an în țară – 400.000 pe zi numai în Berlin – un astfel de program de subvenționare ar avea de o nevoie de finanțare de aproximativ 4 miliarde de euro anual, a calculat Die Linke.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs