Gorbaciov, în ultimul său interviu, cu două luni înainte de invazia în Ucraina: ‘Americanilor li s-a urcat la cap’

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a murit la vârsta de 91 de ani, la Moscova, după o boală îndelungată, au anunțat agențiile ruse de presă.

Gorbaciov rămâne în istorie drept cel care a pus capăt Războiului Rece fără vărsare de sânge, dar care nu a reușit să împiedice prăbușirea URSS.

În ultimul său interviu, acordat agenției ruse RIA Novosti, Mihail Gorbaciov a vorbit despre intenția Occidentului de a construi ”un imperiu”, referindu-se la extinderea NATO.

Ultimul lider sovietic făcea aceste declarații în decembrie 2021, la 30 de ani de la destrămarea URSS și cu două luni înainte de invazia rusă în Ucraina.

Gorbaciov a denunțat atunci ”aroganța” și ”triumfalismul” SUA.

”Aceasta li s-a urcat la cap, aroganţa, autosatisfacţia, ei (americanii – N.R.) s-au proclamat câştigători în Războiul Rece, în condiţiile în care împreună am salvat lumea de la confruntare.

Cum se poate spera la relaţii de echitate cu SUA, cu Occidentul în această situaţie?”, spunea atunci Mihail Gorbaciov.

Gorbaciov a afirmat și că Occidentul dorea ”să construiască un nou imperiu și astfel s-a născut ideea extinderii NATO”.

În momentul în care Mihail Gorbaciov acorda acest interviu, trupele ruse erau deja masate la granița cu Ucraina, iar președintele rus Vladimir Putin cerea Occidentului garanții de securitate, printre care promisiune că NATO va renunța la orice activitate militară în Europa de Est și Ucraina, solicitări pe care aliații le-au catalogat drept inacceptabile.