Turist român, arestat în Grecia după ce a luat două fragmente de marmură de pe Acropole

Turist român, arestat în Grecia după ce a luat două fragmente de marmură de pe Acropole

Poate doar dragostea pentru istoria antică l-a făcut pe un turist român aflat în Grecia să încerce să fure două fragmente de marmură de pe Acropole, dar polițiștii eleni s-au dovedit neînduplecați și, trecând cu vederea acest exces de sentimentalism al conaționalului nostru, l-au arestat…

Un turist român în vârstă de 36 de ani a fost arestat în Grecia, după ce ar fi încercat să fure două fragmente de marmură de pe Acropole.

Bărbatul în vârstă de 36 de ani a fost observat de un paznic căruia i s-au părut suspecte mișcările românului în zona Porții Propilee, care a pus mâinile pe intrarea monumentului antic.

Ulterior, paznicul l-a abordat pe bărbat și acesta i-a confirmat că a luat două fragmente de marmură de pe monumentul de o valoare inestimabilă.

Românul a fost acuzat de furt și va fi probabil urmărit penal în conformitate cu legea elenă privind antichitățile, care stipulează că toate obiectele și proprietățile culturale antice aparțin statului.

El urmează să se prezinte miercuri în fața procurorilor locali, ca parte a procedurii standard pentru astfel de infracțiuni, deși le-a declarat polițiștilor că nu știa că este ilegal să ia pietrele, care, a spus el, erau deja ”dizlocate”, potrivit Proto Thema.

Incidentul produs de român la Acropole nu a fost nici pe departe primul caz al unui turist ce distruge repere istorice de o valoare inestimabilă, în această vară.

Chiar săptămâna trecută, un turist irlandez beat a spart statuia unui leu din fața Bursei de Valori din Bruxelles, în Belgia, în timp ce încerca să se urce pe ea.

Statuia tocmai trecuse printr-o renovare de 150 de milioane de dolari, care a durat trei ani, iar pagubele provocate de turist ar trebui să coste aproximativ 19.000 de dolari.

În iunie, un bărbat a fost surprins scrijelind numele său și al iubitei sale pe Colosseum din Roma. Cu câteva zile înainte, în Florența, Italia, un turist s-a urcat pe Fântâna lui Neptun pentru o fotografie și a rupt o bucată din statuia din secolul al XVI-lea.

Tot în luna iunie, un turist zâmbitor a dat startul sezonului estival scrijelind numele său și al iubitei sale pe peretele Colosseumului din Roma.

Bărbatul respectiv, Ivan Dimitrov, un antrenor de fitness în vârstă de 27 de ani, născut în Bulgaria și stabilit în Anglia, a declarat ulterior că nu știa cât de vechi este monumentul.