3dots.ro

40% din masa de gheață ce acoperă Groenlanda s-a topit într-o singură zi

40% din masa de gheață ce acoperă Groenlanda s-a topit într-o singură zi

Groenlanda a pierdut într-o singură zi, 13 iunie 2019, peste două miliarde de tone de gheaţă, adicp aproximativ 40% din masa totală de gheață care acoperă insula, anunţă institutul danez Polar Portal.

Pierderea unei cantităţi atât de mari este neobişnuită pentru luna iunie. Potrivit CNN, sezonul topirii gheţarilor începe în Groenlanda în iunie şi se încheie în august, vârful fiind în iulie. În acest an însă, se pare că procesul a început mai devreme.

Cu toate că această topire bruscă şi prematură este îngrijorătoare, nu reprezintă o noutate. Un fenomen similar s-a produs în 2012, spune Thomas Mote, cercetător la Universitatea din Georgia. 

”Este comparabil cu unele momente pe care le-am văzut în iunie 2012“, a declarat Mote pentru CNN, referindu-se la anul în care s-a înregistrat cea mai mare topire a gheţarilor din istorie. 

Potrivit lui Jason Box, climatolog la Autoritatea de Supraveghere Geologică pentru Danemarca şi Groenlanda, în luna aprilie a acestui an s-au constatat topiri de gheţari mai mari decât în alţi ani, iar sezonul topirii a început cu trei săptămâni mai devreme decât în mod normal şi chiar mai devreme decât în 2012.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs