3dots.ro

Ce subiecte se află pe agenda întâlnirii din acest an a Grupului Bilderberg. De la AI, la drone și la schimbarea fețelor biologiei

Ce subiecte se află pe agenda întâlnirii din acest an a Grupului Bilderberg. De la AI, la drone și la schimbarea fețelor biologiei

Vremurile nu sunte deloc ușoare pentru organizațiile secrete, având în vedere evoluția impresionantă a tehnicilor de de supraveghere , dar unele grupări puternice reușesc să o facă, cel puțin într-o oarecare măsură, cum ar fi Grupul Bilderberg, notează Business Insider.

Întâlnirile Grupului Bilderberg sunt discrete, membrii fiind convocați anual pentru a discuta despre problemele globale și a ”încuraja „dialogul între Europa și America de Nord,” conform site-ului  organizației.

De decenii, întâlnirea Bilderberg, unde bogații și puternicii se adună cu ușile închise pentru a discuta despre problemele lumii, a fost –  evident – subiectul teoriilor conspirației. În ultimii ani, Bilderberg a încercat să se reinventeze și să se deschidă puțin: mai mult Davos decât Illuminati.

Evenimentele anuale sunt găzduite de un grup numit Foundation Bilderberg Meetings, condus de un comitet format din membri de elită din guvern, afaceri, tehnologie și presă.

Prima întâlnire a avut loc în  mai 1954, la un hotel din Olanda, de la care organizația a preluat numele.

„Reprezentanți din domeniile economic, social, politic și cultural au fost invitați la discuții informale pentru a ajuta la crearea unei mai bune înțelegeri a forțelor complexe și a tendințelor majore care afectează națiunile occidentale în perioada dificilă de după război,” conform site-ului Bilderberg.

Printre membrii cu notorietate ai grupului s-au aflat fostul secretar de stat Henry Kissinger și David Rockefeller.

Precedentele întâlniri ale Grupului Bilderberg au avut loc în Portugalia, Statele Unite, Elveția și Italia.

„De-a lungul anilor, Întâlnirile anuale au devenit un forum pentru discuții pe o gamă largă de subiecte — de la comerț la locuri de muncă la tehnologie, de la politică monetară la investiții și de la provocările ecologice la sarcina de a promova securitatea internațională,” spune site-ul grupului.

În ciuda aurii de organizație secretă, organizație publică un scurt program al subiectelor ce vor fi dezbătute în cadrul întâlnirilor. De exemplu, în 2018, aparent, s-a discutat despre populism, inegalitate și inteligență artificială, printre alte subiecte de top.

Agenda întâlnirilor  este făcută public „cu puțin timp înainte” de eveniment, a declarat un purtător de cuvânt al organizației într-o declarație pentru Business Insider.

„Datorită naturii private a Întâlnirii, participanții iau parte ca indivizi mai degrabă decât în orice capacitate oficială și, prin urmare, nu sunt legați de convențiile funcției lor sau de poziții pre-agreate. Astfel, ei pot lua timp să asculte, să reflecteze și să adune informații. Nu există o agendă detaliată, nu se propun rezoluții, nu se iau voturi și nu se emit declarații de politică,” conform comunicatului de presă.

Cea de-a 70-a întâlnire anuală a organizației se desfășoară  în acest weekend la Madrid, participanții urmând să abordeze o gamă largă de probleme contemporane.

Întâlnirea Bilderberg 2024

La întâlnirea din acest weekend  de la Madrid se va discuta despre inteligența artificială, conflictele geopolitice, economia, clima și „fețele schimbătoare ale biologiei,” conform unui comunicat de presă.

Mintea miliardarilor lumii este îndreptată ferm către viitor, anul acesta, în mod specific, pe “viitorul războiului”.  Un subiect sumbru, abordat sub zgomotul produs de dronele de supraveghere ale poliției spaniole, care zboară deasupra hotelului care găzduiește întâlnirea.,asigurându-se că astfel de personalități ca regele Olandei și șeful NATO sunt în siguranță.

The Guardian remarcă faptul că, chiar și după standardele Bilderberg, securitatea asigurată conferinței de anul acesta este una intensă, aducând în discuție episodul în care suita regelui spaniol a trecut printr-un blocaj de trafic format din dube de poliție.

Securitatea sporită reflectă poate amenințările și “provocările” incluse în agenda conferinței: Rusia, China, Orientul Mijlociu, clima – în timp ce sesiunea despre Ucraina, intitulată Ucraina și Lumea, oferă un indiciu îngrijorător despre conflicte la nivel mondial.

Și atunci  când subiectul ”Schimbarea fețelor biologie”i este discutat de CEO-ul Pfizer, șeful Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și omul care a condus Proiectul Genomului Uman, aproape că se pot auzi sirenele de alarmă acoperindu-le pe cele de poliție.

Lumea Bilderberg din 2024 pulsează de amenințări; este ceea ce Alexander Stubb, președintele Finlandei, a descris recent ca fiind “militarizarea tuturor lucrurilor”. Este o lume de “atacuri hibride” conduse de tehnologii perturbatoare, cum ar fi inteligența artificială. La întâlnirea de anul acesta, există chiar și o sesiune dedicată măsurilor de securitatea în ceea ce privește utilizarea AI.

Sala de conferințe este plină de personalități din domeniul tehnologiei, inclusiv șefii Google DeepMind, Microsoft AI, Mistral AI și Anthropic, transformând evenimentul într-un summit de nivel înalt al Inteligenței Artificiale în sine.

Mulți dintre acești lideri AI sunt optimiști tehnologici; Demis Hassabis, CEO-ul Google DeepMind, a vorbit recent despre AI “răspândind conștiința către stele”. Dar contingentul oficialilor de securitate națională ai SUA, care au venit din Washington pentru aceste discuții, tind să aibă o viziune mai pragmatică și militarizată a subiectului. Aceștia sunt conduși de adjunctul consilierului de securitate națională, Jonathan Finer, și de Jen Easterly, directorul Agenției pentru Securitate Cibernetică și Infrastructură. Li se alătură una dintre cele mai importante figuri în ierarhia militară ai SUA, comandantul suprem al forțelor aliate în Europa, Christopher Cavoli, care a avertizat recent că conflictul cu Rusia se conturează a fi o “luptă de lungă durată”. Deci, viitorul imediat al războiului sună a mai mult război.

Cu siguranță, armata mondială – și industriile care o înconjoară – iau Bilderberg în serios. Gen Cavoli își ia o pauză de la conducerea unei “modernizări totale” a capacităților de apărare ale NATO pentru a participa la conferința de la Madrid.

Șeful său de la NATO, Jens Stoltenberg, participă la ultima sa întâlnire Bilderberg ca secretar general. Succesorul său este probabil să fie Mark Rutte, premierul olandez în exercițiu. Rutte este un obișnuit al Bilderberg și, fără îndoială, spre încântarea grupului, încântat, deși poate nu surprins, dacă încă unul dintre cercul lor fermecat ajunge într-un post de top.

Celălalt prim-ministru prezent la Madrid este Kaja Kallas din Estonia, care a spus recent că “transparența este cea mai mare armă a noastră” în societățile libere. “În esență,” a spus ea, “transparența reprezintă eliminarea barierelor care împiedică fluxul de informații.”

Din păcate, nu vom ști dacă ea vorbește la Bilderberg despre transparență, din cauza tuturor barierelor care împiedică fluxul de informații. Știm însă că Kallas crede că pe câmpul de luptă, “Ucraina a depășit Rusia în inovație, folosind sisteme de arme complet noi” – unele dintre acestea fiind dezvoltate de companiile tehnologice prezente la conferința de anul acesta.

Revista Time a numit Ucraina “un laborator de război AI,” și The Economist este de acord, descriindu-l ca “un teren de testare pentru companii precum Anduril și Palantir” – șefii ambelor companii de tehnologie de apărare sunt aici la Madrid.

Fondatorul Anduril Industries este Palmer Luckey, designerul Oculus VR, care s-a plictisit de fabricarea căștilor și a vrut să construiască vehicule de luptă autonome în schimb – așa că în 2017 a înființat contractorul de apărare Anduril Industries, cu investiții de la Founders Fund, condus de un membru al Bilderberg: Peter Thiel.

O altă investiție fericită a lui Thiel a fost în Palantir – gigantul AI de supraveghere condus de Alex Karp, care stă alături de mentorul său, Thiel, în comitetul de conducere al Bilderberg.

Războiul este o oportunitate fantastică pentru cercetare și dezvoltare; așa cum spune Karp: “Există lucruri pe care le putem face pe câmpul de luptă pe care nu le-am putea face într-un context domestic.” Între timp, în Palestina, tehnologia Palantir este folosită de IDF “în sprijinul misiunilor legate de război”. Ofensiva a fost excelentă pentru linia de fund a companiei. “Produsele noastre au fost foarte solicitate,” entuziasmează Karp.

Peter Thiel, cu siguranță va discuta despre conflictele în curs din întreaga lume – de pe urma cărora a profitat considerabil – în timp ce se află la Bilderberg. Fotografie: Membrul Bilderberg și favoritul Pentagonului, Eric Schmidt, care conducea Google, a fost, potrivit revistei Forbes, atât de “inspirat de utilizarea dronelor pe câmpul de luptă în Ucraina” încât și-a petrecut ultimul an “lucrând la un proiect secret de drone militare”.

Dar deocamdată, pentru ca Ucraina să câștige războiul dronelor, Schmidt spune că are nevoie de “sprijin financiar și tehnic susținut de aliații Kievului”. Acest sentiment va fi cu siguranță repetat de reprezentantul Ucrainei la conferința de la Madrid, ministrul de externe, Dmytro Kuleba, care cu siguranță va face tot posibilul pentru a obține câteva miliarde în plus de la audiență.

Bilderbergul de anul acesta este plin de miniștri seniori și comisari ai UE, ca să nu mai vorbim de șefii Băncii Europene de Investiții și Banca Spaniei.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs