Harry și Meghan, ca britanicii după Brexit, regretă avantajele pierdute și își arată colții Reginei

24 Feb 2020 | scris de Ioana Tomozei

Într-un comunicat public presărat cu trimiteri acide către Regina Elisabeta a II-a, Prinţul Harry şi Ducesa Meghan au reacționat la decizia suveranei de-a le interzice folosirea termenului ”royal” în scopuri comerciale.

Harry și Meghan, ca britanicii după Brexit, regretă avantajele pierdute și își arată colții Reginei

Situația celor doi ”dezertori” din Casa Regală Britanică poate fi asemănată celei britanicilor după Brexit, și-ar fi dorit să rămână cu avantajele oferite, dar să fie eliberați de strictețea impusă de acest statut.

Regina Marii Britanii a stabilit că nu este oportun ca Ducii de Sussex să păstreze termenul ”royal“ în brand-ul pe care l-au construit -  Sussex Royal -, pentru că ”pur şi simplu nu se mai pot promova drept regalităţi în interes financiar“.

După ce iniţial, un purtător de cuvânt al cuplului răzvrătit a anunţat că Harry şi Meghan au luat la cunoştinţă solicitarea suveranei şi se vor conforma, la scurt timp, Ducii de Sussex au transmis un comunicat de presă, în care, pe alocuri, folosind un ton ostil, lasă să se înţeleagă că sunt deranjaţi de modul în care sunt trataţi după ce au decis să renunţe la statutul de membri seniori ai familiei regale britanice, potrivit The Guardian

În cadrul comunicatului, cei doi precizează că nu vor mai folosi ”Sussex Royal“ şi nici termenul ”royal“ în denumirea activităţilor lor viitoare, sugerând că o fac din respect faţă de regină şi nu pentru că nu ar avea acest drept.

”Deşi Monarhia şi Guvernul nu au jurisdicţie cu privire la utilizarea termenului «Royal» în afara ţării, Ducele şi Ducesa de Sussex nu intenţionează să folosească «Sussex Royal» sau vreo altă iteraţie a cuvântului «Royal» pe niciun teritoriu (nici măcar în Regatul Unit) începând din primăvara anului 2020“, se precizează în comunicatul cuplului stabilit în prezent în Canada.

Cuplul se consideră nedreptățit, indicând alți membri ai familiei regale, care au avut parte de mai multă îngăduință și înțelegere, atunci când și-au dorit să îndeplinească doar un rol hibrid în sânul familiei regale britanice – îndeplinirea unor atribuţii regale în timp ce lucrează şi la proiecte personale.

”Ducele şi Ducesa de Sussex ar fi preferat să continue să o reprezinte şi să o sprijine pe Majestatea Sa Regina, chiar dacă într-o măsură mai redusă, fără a primi finanţare din fonduri publice. Deşi există un precedent creat de alţi membri ai familiei regale care şi-au dorit locuri de muncă şi în afara instituţiei, pentru ducele şi ducesa de Sussex s-a stabilit o perioadă de probă de 12 luni. Ducii de Sussex au înţeles decizia de a li se cere să renunţe complet la îndatoririle regale şi de a nu o mai reprezenta pe Regină“, scrie în comunicat.

De asemenea, Harry şi Meghan nu par a se împăca cu ideea de a le fi retrase titlurile de HRH (His/Her Royal Highness - Alteţa Sa Regală), insistând să le păstreze fără a le folosi în mod activ.

”Aşa cum s-a convenit în ianuarie, Ducele şi Ducesa de Sussex îşi vor păstra prefixul HRH, rămânând formal cunoscuţi sub numele de Alteţa Sa Regală Ducele de Sussex şi Alteţa Sa Regală Ducesa de Sussex. Însă ducii de Sussex nu vor mai folosi aceste titluri în mod activ din moment ce nu vor mai fi membri seniori ai familiei regale“.

În comunicat se mai precizează că Prinţul Harry va rămâne în continuare al şaselea în linia de succesiune a tronului britanic şi îşi va păstra rangurile militare, fapt ce contrazice un anunţ al Palatului Buckingham în care se preciza că nepotul reginei nu va mai beneficia de acestea.

Un alt detaliu care a stârnit controverse a fost cel legat de cine va achita facture de securitate a cuplului. Deşi nu este menţionat acest lucru în comunicat, ducii au precizat că au nevoie de protecţie pentru ei şi fiul lor, făcând foarte clar faptul că este un drept al lor, având în vedere că Prinţul Harry este o figură publică pentru că s-a născut în familia regală britanică.

Totodată, Harry şi Meghan au confirmat că au decis să-şi închidă biroul de la Palatul Buckingham, precizând că este ”o hotărâre care îi întristează“. Ei au mai anunţat şi că lucrează pentru a-şi lansa o nouă organizaţie caritabilă, după ce în august 2019 au decis să renunţe la fundaţia pe care o patronau împreună cu Ducii de Cambridge.

Mai mulţi experţi regali consideră că acest comunicat reprezintă un nou dezastru de imagine pentru cuplu. ”Nu fac decât să evidenţieze neînţelegerile cu Palatul într-un mod care nu ajută pe nimeni“, a comentat Richard Fitzwilliams, comentator regal şi editor.

Tom Bower, biograful prinţului Charles, a declarat că publicul are în sfârşit ocazia să vadă cine este Meghan cu adevărat şi care este scopul ei. ”Comentariile despre deciziile reginei dau dovadă de o furie răutăcioasă. Mă tem că întreaga situaţie se va înrăutăţi“.

Oficial, Ducii de Sussex îşi vor încheia ”mandatul“ de membri seniori ai monarhiei pe 31 martie, când vor înceta să o mai reprezinte pe regină şi vor deveni independenţi din punct de vedere financiar.


CLICK - Follow us on Google News