Un mister: cum a rezistat flăcărilor o casă din Hawaii, când totul în jurul ei a fost distrus

Un mister: cum a rezistat flăcărilor o casă din Hawaii, când totul în jurul ei a fost distrus

Flăcările au distrus cea mai mare parte din orașul istoric Lahaina și incendiile din Maui sunt considerate acum cel mai mare dezastru natural produs în istoria statului Hawaii.

Căutările posibililor supraviețuitori sunt încă în desfășurare în Maui, iar bilanțul victimelor incendiilor până acum este de 114 morți. Peste 850 de persoane sunt dispărute, însă alte 1200 aflate pe listă au fost găsite în viață.

Imaginile cu o casă veche de peste 100 de ani din Lahaina, singura care a rămas în picioare, cumva ocolită de flăcări, în timp ce restul orașului istoric a fost distrus aproape în totalitate, , s-au viralizat pe internet, scrie BBC.

Inclusiv proprietarii casei se miră de ce clădirea a fost singura care a supraviețuit.

Proprietarii casei ferite de flăcări se aflau în Massachusetts când au aflat de incendii. Trip Millikin și soția lui au auzit că întregul lor cartier era cuprins de flăcări și cel mai probabil va fi distrus.

În filmările aeriene pe care le-au văzut a doua zi, casa lor era singura intactă. „Am început să plângem. M-am simțit vinovat. Încă ne simțim vinovați”,  a declarat jurnaliștilor Trip Millikin.

Familia Millikin spune că nu știu exact ce le-a salvat casa. În urmă cu doi ani, ei au cumpărat proprietatea veche de 100 de ani și au început s-o renoveze pentru că era în stare foarte proastă. Dar, tocmai aceste renovări este să o fi salvat de flăcări.

Cuplul a schimbat acoperișul din șindrilă bituminoasă cu unul acoperit cu țiglă metalică, a înconjurat proprietarea cu pietre de râu și au scos vegetația din jurul casei, însă niciuna dintre aceste măsuri nu a fost gândită să oprească un eventual incendiu. „Este o casă 100% din lemn, nu este complet ignifugă”, a declarat Dora Millikin.

Ea a spus că, pe măsură ce incediul se întindea, bucăți de lemn aprinse loveau acoperișurile oamenilor. „Dacă era din șindrilă bituminoasă, ar fi luat foc. Altfel, cădeau de pe acoperiș și aprindeau vegetația din jurul casei”, mai spune Dora Millikin.

Totodată, faptul că locuința nu se afla lipită de alte case poate să fi avut un rol, distanța acționând ca o zonă-tampon. Familia Millikin vor să revină în Lahaina când va fi sigur și spune că își vor oferi casa ca să gazduiască persoane care și-au pierdut-o pe a lor.