Henry Kissinger crede că omenirea ar putea fi înlocuită de roboți în următorii cinci ani: ”Este cea mai mare provocare a vremurilor noastre”

Henry Kissinger crede că omenirea ar putea fi înlocuită de roboți în următorii cinci ani: ”Este cea mai mare provocare a vremurilor noastre”

Într-o perspectivă destul de sumbră pentru viitorul omenirii, Henry Kissinger, fost șef al diplomației americane, consideră inteligența artificială fiind cea mai mare provocare a vremurilor noastre și prevede că oamenii vor fi înlocuiți de roboți în următorii cinci ani, scrie Insider.

Inteligența artificială pare mai aproape ca niciodată să înlocuiască omul în multe dintre locurile de muncă precum cele din domeniul tehnologiei, media, justiție, cercetare de piață, educație, comerț, design grafic, contabilitate și servicii cu clienții.

Kissinger, care a împlinit anul acesta 100 de ani, se declară îngrijorat  de faptul că inteligența artificială ar putea deveni atât de puternică pe termen lung încât vom putea trăi scenariul, până acum de domeniul SF-ului, în care oamenii se subordonează roboților și nu invers.

”Cred că situația poate fi evitată, dar numai prin înțelegerea esenței acestei inteligențe, care va fi capabilă să genereze propriul său punct de vedere”, a spus Kissinger, într-un dialog cu Mathias Döpfner, director general al Axel Springer.

Kissinger a scris o carte despre inteligența artificială – ”The Age of AI and Our Human Future” – împreună cu fostul director general al Google, Eric Schmitt, și informaticianul Daniel Huttenlocher, în care au explorat felul în care AI-ul ar putea schimba relația noastră cu cunoașterea, politica și societatea.

Dacă inteligența artificială va înlocui sau nu oamenii este o problemă a vremurilor noastre. Este marea provocare a viitorului nostru, iar la acel nivel, este în interesul Chinei și al altor țări avansate și, în cele din urmă, al tuturor țărilor să i se alăture, pentru că altfel sunt la mâna unor mașinării pe care nu le înțeleg, a spus Kissinger.

Principala temere a lui Kissinger este inteligența artificială generativă – algoritmi precum ChatGPT, care creează conținut pornind de la comenzi și contexte simple – și procesul prin care dobândește și generează cunoștințe.

”Odată ce aceste mașinării pot comunica unele cu celelalte, ceea ce se va întâmpla cu siguranță în următorii 5 ani, atunci aproape că devine o problemă la nivel de specie dacă specia umană poată să își păstreze individualitatea în fața acestei competiții”, a spus Kissinger