Icoană ținută de o bătrână deasupra plitei, în bucătărie, vândută cu 24 de milioane de euro

18 Noi 2022 | scris de Anita Raicu

Un tablou al pictorului italian Cimabue, realizat acum mai mult de șapte sute de ani, și ținut până de curând în bucătăria unei femei, care nu avea idee de valoarea acestuia, a fost vândut la licitație cu peste 24 de milioane de euro.

Icoană ținută de o bătrână deasupra plitei, în bucătărie, vândută cu 24 de milioane de euro

Cenni di Pepo, numit Cimabue, a trăit între 1272-1302 și este una dintre cele mai mari figuri ale artei pre-reanscentiste. Pictorul florentin a deschis calea pentru alți pictori italieni celebri, cum ar fi Giotto.

Capodopera lui Cimabue, ”Hristos umilit” - o icoană realizată în tempera pe bază de ou şi fundal din aur pe o planşă din lemn de plop, a fost descoperită întâmplător, în casa unei femei care nu îi cunoștea valoarea.

Proprietara tabloului, o bătrână din Compiegne, la nord de Paris, a dus tabloul, pentru expertiză unei case de licitații din localitate, care l-a trimis mai departe unui specialist în pictură medievală.

Familia a crezut mereu că este vorba despre o simplă icoană. O țineau în bucătărie, deasupra plitei, și niciodată nu s-au gândit că ar avea vreo valoare.

”Cu ajutorul tehnicii reflectografiei cu infraroşu a fost pusă în evidenţă o stare de conservare excelentă, iar atribuirea nu poate fi un subiect de controversă întrucât este evidentă după compararea cu alte tablouri cunoscute ale lui Cimabue, fiind vorba despre aceeaşi mână - liniile punctate, stilul, ornamentele, totul indică identitatea pictorului”, a declarat expertul.

”Hristos umilit” este prima operă a lui Cimabue care a fost licitată în ultimele decenii. În momentul în care a fost identificat autorul tabloului, valoarea lui era estimată undeva între 4 şi 6 milioane de euro.

La licitație au participat și trei muzee, dar cel care a licitat suma maximă și a devenit noul proprietar al picturii a rămas anonim. 


CLICK - Follow us on Google News