3dots.ro

Mare maestru internațional de șah, prins trișând ca ultimul țepar de alba-neagra

Mare maestru internațional de șah, prins trișând ca ultimul țepar de alba-neagra

Nu numai somnul rațiunii naște monștri, ci și foamea de glorie, faimă sau avere, în special atunci când vine vorba de sport, în care regulile competiției ar trebui să fie unanim respectate de toți participanții la întrecere, iar cel mai bun ar trebui să câștige. Dar deși se vorbește foarte mult de fair-play, există numeroase cazuri în care se trișează, prin doping, prin aranjarea rezultatelor finale, pentru că sportul a devenit o altă fabrică de făcut bani…

Marele maestru internaţional Igors Rausis a fost unul dintre cei mai interesanți participanți la turneul de șah ce s-a desfășurat în urmă cu câteva zile la Stasbourg.  Publicul amator de șah aștepta cu nerăbdare prestația jucătorului ceh de origine letonă, deţinător al unui scor ridicat în tabloul ELO, adică 2.700 de puncte la care ajunsese extrem de rapid, în doar câţiva ani.

Născut în Letonia în 1961, Rausis a devenit campion al ţării sale în 1995 şi reprezintă acum Cehia după ce, între 2003 şi 2007, reprezentase Bangladeshul. Ocupa locul 53 în ierarhia mondială cu un punctaj ELO de 2686 de puncte, fiind jucătorul cel mai în vârstă din top 100 de pe lista FIDE. OK, numai că, în urmă cu doar şase ani, avea doar 2518 şi se stabilizase timp de 10 ani în jur de 2500 de puncte. Ce a produs progresul? Talentul sau cu totul altceva?

La Strasbourg, Igors Rausis nu a reușit altceva decât să se facă de râs, pentru că s-a dovedit, cu probe, că se folosea de ieşirea din sală pentru a se duce la toaletăm exact în momentele decisive ale partidei, pentru a folosi un telefon mobil pe care instalase softuri profesioniste care analizau partida şi-i dădeau cea mai bună soluţie posibilă pentru a continua. Şi, evident, pentru a câştiga.

Dovezile sunt mai mult decât suficiente pentru suspendarea lui Rausis şi sesizarea imediată a organismelor internaţionale care au început instantaneu o acţiune disciplinară care, cel mai probabil, va duce la măsuri extreme.

”Azi, pur şi simplu mi-am pierdut capul. Recunosc în scris faptul că mi-am folosit telefonul mobil în timpul partidei. Ce-aş putea spune mai mult? Da, eram obosit după partida de dimineaţă şi apoi m-a afectat şi valul enorm de acuzaţii postate pe Facebook. Cel puţin, ceea ce s-a întâmplat ieri poate fi o lecţie. Dar nu şi pentru mine, acum am jucat ultima mea partidă de şah din carieră“, a declarat, pentru chess.com, Igors Rausis.

xigors-rausis-inselatorie_sah

Yuri Garrett, secretarul general al comisiei de etică a Federaţiei Internaţionale de Șah a declarat că jucătorul leton era urmărit cu atenţie de mai multe luni și că la demascarea șarlatanismului acestuia a participat și poliția franceză .

Semnale privind o posibilă înșelătorie a letonului au venit după ce asupra rezultatelor sale a fost aplicat un algoritm creat de Ken Regan, profesor la Universitatea din Buffalo, care colaborează de mai mulţi ani cu Federaţia Internaţională de Șah, și care permite realizarea unor testări statistice complexe din competiţiile de şah.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs