3dots.ro

Cum aș putea să nu felicit un prieten? Reacții aprinse după o îmbrățișare între un rus și un ucrainean, la Jocurile Olimpice.

Cum aș putea să nu felicit un prieten? Reacții aprinse după o îmbrățișare între un rus și un ucrainean, la Jocurile Olimpice.

Politica nu ține cont de viața oamenilor obișnuiți, din păcate. Doar vrajba dintre ei, teama, ura e scopul urmărit, în numele unor țeluri stabilite de alții, pentru a le satisface foamea de bani sau alte interese personale…

La prima vedere, o imagine difuzată de agențiile de presă este una normală pentru doi câștigători de medalii care sărbătoresc rezultatele obținute la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, China.

După ce a câștigat argintul la proba de schi acrobatic, ucraineanul Oleksandr Abramenko a fost îmbrățisat de prietenul său de antrenamente, rusul Ilia Burov.

În actualul context politic, imaginea a devenit virală. Asta cu atât mai mult cu cât, din cauza situației politice complicate, ministrul Sportului, Vadim Huțait, le recomandase sportivilor ucraineni nu să stea alături de cei ruși sau să se fotografieze alături de aceștia, relatează publicația germană Bild.

”Înțeleg că este o prietenie între sportivi, se antrenează împreună de mulți ani. Dar aceasta este țara cu care suntem în război, iar sportivii ar trebui să țină emoțiile lor sub control”, a comentat Vadim Huțait imaginea de la finalul probei de schi acrobatic.

Nu doar ministrul a semnalat situația, ci și presa ucraineană. Ziarul Xsport s-a întrebat dacă nu cumva este ”o provocare”.

Abramenko, care a cucerit prima medalie pentru Ucraina la Jocurile Olimpice de iarnă după o pauză de opt ani, se apără spunând că i-ar fi cerut colegului și prietenului său să evite orice situație neplăcută, dar că acesta a fost cuprins de euforie.

Întrebat dacă acest gest este un exemplu de spirit olimpic, sportivul ucrainean a declarat, în Frankfurter Allgemeine Zeitung

”Este foarte dificil să răspunzi o astfel de întrebare. A existat deja această fotografie comună cu noi doi, în 2018, când îl felicitam pe Ilia. La această Olimpiadă, am vrut, desigur, să evit să se întâmple din nou, dar s-a întâmplat să mă îmbrățișeze. A ieșit exact așa cum este”.

Într-o declarația publicată de Xsport, site ucrainean, Burov a afirmat: ”Sportul este deasupra politicii. Principalul lucru este prietenia și lăsați politicienii să se înțeleagă și să nu se implice în sport. Am discutat acest moment, nu a spus că nu trebuie să mă apropii de el, ci mi-a cerut să fiu atent. Dar cum aș putea să nu felicit un prieten?”.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU