3dots.ro

Zeci de indieni au fost păcăliți să plătească pentru a număra trenuri în gară câte opt ore pe zi 

Zeci de indieni au fost păcăliți să plătească pentru a număra trenuri în gară câte opt ore pe zi 

Cel puțin 28 de bărbați din India și-au petrecut câte opt ore pe zi, timp de circa o lună, numărând trenurile care treceau prin gară, crezând că participă la un program de pregătire pentru a se angaja la căile ferate, relatează BBC.

Culmea e că nu au făcut-o pe gratis, ci chiar au plătit între 2.300 și 27.000 de dolari fiecare pentru această ”pregătire” cerută de așa-ziși angajatori care erau de fapt niște escroci. 

Cel care a sesizat poliția a fost un fost ofițer în armata indiană, care a declarat că, fără să știe, i-a pus pe bărbați în contact cu presupușii angajatori. 

Conform agenției de presă Press Trust of India, bărbaților, care provin din sudul statului Tamil Nadu, li s-a solicitat să stea pe diferite peroane ale gării din Delhi timp de opt ore, în fiecare zi, timp de circa o lună și să numere trenurile care treceau zilnic prin gară. 

Celor 28 de bărbați li se promisese că vor fi angajați ca funcționari sau asistenți de trafic la căile ferate. 

Unul dintre cei 28 de bărbați a afirmat pentru ziarul The Indian Express că a căutat modalități de a-și susține familia după pandemia Covid-19. 

”Am mers la Delhi pentru instructaj – tot ce trebuia să facem era să numărăm trenuri. Am fost sceptici, la început, dar unul dintre suspecţi era prieten bun cu un vecin. Acum îmi este ruşine", a declarat acesta. 

Fostul ofițer de armată care a sesizat poliția a declarat că i-a ajutat pe tinerii din orașul său natal să își găsească locuri de muncă ”fără niciun interes”.

El susține că a fost contactat de unul dintre suspecți, iar cel din urmă ar fi susținut că are relații la mai multe ministere și poate obține slujbe pentru șomeri. 

Victimele ar fi trecut și printr-o vizită medicală înainte de a fi trimiși să numere trenurile. După ce au primit sumele de bani solicitate, escrocii nu au mai răspuns la telefon. 

Unele dintre victime au spus că s-au împrumutat pentru a-i plăti pe escroci. 

În India, unde milioane de tineri caută cu disperare un loc de muncă stabil și sigur, sunt deseori raportate escrocherii.

În luna martie a anului 2021, poliția din orașul Hyderabad, situat în sudul țării, a declarat că a arestat doi bărbați despre care se crede că au înșelat aproximativ o sută de candidați care credeau că sunt angajați de căile ferate. 

Direcția de investigare a criminalității Economice din Delhi a început să investigheze escrocheria în luna noiembrie, dar știrea a devenit publică abia săptămâna trecută. 

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU