3dots.ro

India intenționează să își schimbe numele oficial: ”Cel pe care îl avem acum ne-a fost dat de britanici”

India intenționează să își schimbe numele oficial: ”Cel pe care îl avem acum ne-a fost dat de britanici”

Informațiile neoficiale despre faptul că în India guvernul s-ar pregăti să schimbe numele țării sunt în parte confirmate după ce reprezentanții statelor ce vor fi prezente la summit-ul G20 au fost invitați să participe la o cină oficială organizată de ”președintele Bharatului”, scrie The Guardian.

Măsura se înscrie linia acțiunilor guvernului condus de premierul Narendra Modi care desfășoară de ceva vreme o campanie de eliminare a simbolurilor rămase de pe vremea ocupației britanice din peisajul urban, instituțiile politice și manualele de istorie ale țării.

Summitul G20, care include cele mai bogate 19 țări din lume și Uniunea Europeană, va avea loc la Delhi în perioada 9-10 septembrie. India deține în acest moment președinția G20.

Pe invitațiile oficiale primite, liderii lumii sunt invitați să participe la cina oferită de președintele ”Bharatului”, în loc de ”India”.

Termenul, care apare în documente antice scrise în sanscrită, este folosit deseori de Modi și este unul dintre cele două nume oficiale țării conform constituției.

Membrii partidului aflat la conducere, Bharatiya Janata (BJP), și-au manifestat în dese rânduri împotriva denumirii ”India”, care își are originile în lumea occidentală și a fost impusă în timpul ocupației britanice.

Mai mulți miniștri BJP au salutat decizia președintelui Droupadi Murmu, dar liderii opoziției au pus la îndoială motivul pentru care măsura a fost luată.

Invitațiile care folosesc denumirea ”Bharat” au fost trimise la doar două zile după ce Mohan Bhagwat, șeful unei organizații paramilitare naționaliste care reprezintă mentorul ideologic al BJP, a spus că țara ar trebui să se numească Bharat în loc de India.

Politicienii BJP consideră că această decizie face parte din Amrit Kaal, ”epoca de aur” prin care India va trece înainte de a împlini 100 de ani, în 2047. Până atunci, Modi și alți oficiali guvernamentali spun că India va face parte din cele mai prospere și dezvoltate națiuni din lume.

Președintele Baroului de la Curtea Supremă, Adish Aggarwala, a explicat că „guvernul Modi a luat toate măsurile necesare pentru a face din India un adevărat Bharat Vom înflori în continuare sub numele de Bharat. Numele India a fost dat de britanici”, a spus oficialul indian.

Dacă India își va schimba în mod oficial numele, în română va suna extrem de amuzant atunci când ne vom referi la locuitorii acestei țări, ”barați”…

 

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs