3dots.ro

O insulă norvegiană vrea să devină prima zonă din lume fără fus orar

O insulă norvegiană vrea să devină prima zonă din lume fără fus orar

Cei 300 de locuitori ai insulei Sommarøy (Insula Verii – N.R.), aflată în nordul Norvegiei, și-au pus în cap să transforme teritoriul pe care trăiesc în prima zona din lume fără fus orar.
 
 În Sommarøy, aflată la nord de Cercul Polar, soarele nu apune 69 de zile, de pe 18 mai până pe 26 iulie, iar noaptea polară durează din noiembrie până în ianuarie.

”Este lumină constant, iar noi acţionăm în consecinţă. În mijlocul nopţii, care ar putea fi ora 02.00, poţi vedea copii jucând fotbal, oameni vopsindu-şi casele sau cosind iarba de pe peluze, iar adolescenţii merg să înoate”, declară Kjell Ove Hveding, localnic, citat de CNN.

Insularii s-au adunat pentru a semna o petiţie în vederea modificării statutului insulei, iar în urmă cu câteva zile Hveding s-a întâlnit cu un membru al parlamentului norvegian pentru a-i înmâna cererea şi pentru a discuta demersurile legale pe care le presupune iniţiativa.

”Pentru mulţi dintre noi, să obţinem asta în scris ar însemna să formalizăm ceva ce deja facem de generaţii”, a mai spus el.

Locuitorii insulei speră ca prin aceasta să obţină renunţarea la orele tradiţionale de deschidere şi să poată introduce un program flexibil în şcoli şi la locurile de muncă. 

Vizitatorii care ajung de pe continent pe insulă o fac pe un pod pe care, spre deosebire de alte locuri din lume, nu sunt agăţate lacăte, ci ceasuri.

Localnicii şi oficialii din turism văd în această modificare un motiv ca numărul vizitatorilor să crească pe insula cunoscută şi din filmul britanic ”The Wicker Man” (1973).

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs