3dots.ro

Israel, studiu, date preliminare. Doza a patra nu poate preveni infectarea cu Omicron

Israel, studiu, date preliminare. Doza a patra nu poate preveni infectarea cu Omicron
Din articol:

Vaccinarea cu doza a patra determină o creștere a numărului de anticorpi până la niveluri mai mari decât cele rezultate în urma administrării precedentei, dar care este insuficient pentru a putea preveni infectarea cu varianta Omicron, arată rezultatele preliminare ale unui studiu realizat în Israel.

Medicii de la Sheba Medical Center au studiat efectele administrării celei de-a patra doze de vaccin, într-un studiu clinic la care au participat doar proprii angajați.

Rezultatele studiului, despre care reprezentanții spitalului au spus că este primul de acest tip realizat la nivel mondial, sunt preliminare și nu au fost încă publicate într-o revistă științifică, informează Times of Israel.

Efectele generate de a patra doză a vaccinului Pfizer au fost examinate într-un grup de 154 de persoane într-un interval de două săptămâni.

De asemenea, au fost evaluate efectele induse de a patra doză a vaccinului Moderna asupra unui grup de 120 de persoane, la o săptămână după inoculare,

Rezultatele au fost comparate cu cele obținute de la un grup de control, alcătuit din persoane care nu au primit a patra doză de vaccin.

Administrarea celei de-a patra doze de vaccin anti-COVID-19 a dus la o creștere a numărului de anticorpi, “care a fost chiar puțin mai mare decât cea obținută după a treia doză”, a declarat Gili Regev-Yochay, directoarea secției de boli infecțioase din clinica israeliană.

”Probabil că acest nivel nu este suficient pentru Omicron. Cunoaștem până acum că nivelul de anticorpi de care este nevoie pentru a obține protecție şi pentru a nu ne infecta cu Omicron este probabil prea ridicat pentru acest vaccin, chiar dacă vorbim despre un vaccin foarte bun pentru variantele Alfa și Delta”, a adăugat cercetătoarea israeliană.

Decizia Israelului de a oferi a patra doză de vaccinuri anti-COVID-19 persoanelor cu imunitate compromisă ar putea să inducă un mic avantaj medical, a estimat Gili Regev-Yochay.

Ea nu a recomandat însă extinderea campaniei de vaccinare cu a patra doză la nivelul întregii populații.

Clinica nu a publicat datele complete ale studiului efectuat, Regev-Yochay afirmând că, pentru moment, acestea sunt doar preliminare, dacă că a ținut să facă publică această informație din cauza interesului public major.

Times of Israel menționează că, la câteva ore de la publicarea rezultatelor studiului, clinica   Sheba Medical Center a revenit într-un comunicat de presă în care susținea ”continuarea vaccinării cu cea de-a patra doză a grupurilor de risc, deși vaccinul nu oferă o protecție optimă împotriva infectării”.

Media israeliană menționează că spitalul a fost nevoit să revină cu acest comunicat public, în urma presiunilor exercitate de ministerul Sănătăți, căruia i-au displăcut rezultatele inițiale ale studiului.

Israelul a fost primul stat din lume care a început să administreze cea de-a patra doză – al doilea ”booster”, la finalul lunii decembrie 2021 – persoanelor din categoriile cele mai vulnerabile şi celor din grupele de mare risc, inclusiv persoanelor de peste 60 de ani, pentru a primi un grad sporit de protecție în fața variantei Omicron.

Ulterior, pe fondul răspândirii Omicron, mai multe țări europene, precum Spania, Grecia, Danemarca, au anunțat că vor începe administrarea celei de-a patra doze de vaccin, pentru persoanele din categoriile vulnerabile.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și-a exprimat însă, la începutul acestui an, îndoielile cu privire la necesitatea unei a patra doze a vaccinului anti-COVID, având în vedere că în prezent nu există date care să susțină această abordare.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs