Designerul japonez Issey Miyake a murit de cancer la vârsta de 84 de ani

Designerul japonez Issey Miyake, renumit pentru stilul său de creație a îmbrăcăminții plisate, care nu se încrețește niciodată, a încetat din viață, anunță Reuters. Avea 84 de ani.

Miyake, al cărui nume a devenit unul de referință în anii 1980, a murit pe 5 august de cancer la ficat, a declarat agenția de presă Kyodo.

Cunoscut pentru caracterul său practic, se spune că Miyake și-a dorit să devină fie dansator, fie atlet înainte de a descoperi revistele de modă ale surorii sale.

Miyake s-a născut la Hiroshima și avea șapte ani când bomba atomică a fost aruncată asupra orașului în timp ce se afla la școală.

A vorbit cu reținere despre acest subiect. În 2009, într-un articol publicat în New York Times, ca parte a unei campanii pentru a încuraja vizita în Hiroshima președintelui american Barack Obama, Miyake spunea că nu vrea să fie etichetat drept "designerul care a supravieţuit" bombei.

”Când închid ochii, încă văd lucruri pe care nimeni nu ar trebui să le experimenteze.

Am încercat, deși fără succes, să le las în urmă, preferând să mă gândesc la lucruri care pot fi create, nu distruse și care aduc frumusețe și bucurie.

Am gravitat spre domeniul designului vestimentar, parțial pentru că este un format creativ. este modern și optimist”, scria Miyake, adăugând că, la trei ani după bombardament și-a pierdut mama, din cauza expunerii la radiații.

După ce a studiat designul grafic la o universitate de artă din Tokyo, Miyake a urmat cursuri de design vestimentar la Paris, unde a lucrat cu renumiții designeri de modă Guy Laroche și Hubert de Givenchy, înainte de a pleca la New York. În 1970 s-a întors la Tokyo și a fondat Miyake Design Studio.

La sfârșitul anilor 1980, el a dezvoltat un nou mod de pliere prin împachetarea țesăturilor între straturi de hârtie și punerea lor într-o presă de căldură, hainele păstrându-și forma plisată. Testat pentru libertatea de mișcare a dansatorilor, acest lucru a condus la dezvoltarea liniei sale ”Pleats, Please”.

În cele din urmă, a dezvoltat mai mult de o duzină de linii de modă, de la principalul său Issey Miyake pentru bărbați și femei până la genți, ceasuri și parfumuri, înainte de a se retrage, în 1997, pentru a se dedica cercetării.