3dots.ro

Curtea Supremă din Italia a decis că, dacă nu doresc, copiii nu pot fi obligați să-și vadă bunicii

Curtea Supremă din Italia a decis că, dacă nu doresc, copiii nu pot fi obligați să-și vadă bunicii

Curtea Supremă din Italia a decis că dorința copiilor de a nu-și vedea bunicii primează în fața beneficiilor menținerii relațiilor intergeneraționale, relatează The Guardian.

Cazul a fost declanșat în urmă cu mai mulți ani de bunicii și un unchi patern la tribunalul pentru minori din Milano.

Cei trei petenți au reclamat faptul că nu au putut să-i întâlnească pe copii ”din cauza obstacolelor puse de părinți”, cu care aveau un conflict familial.

Bunicii au câștigat atât la Tribunalul pentru Minori, cât și la Curtea de Apel din Milano, care în 2019 a dispus întâlniri între ei și copii în prezența unui asistent social, atenționând în același timp părinții cu privire la potențialul prejudiciu psihologic pentru copii dacă îi privează de șansa de a-și vedea bunicii.

Părinții au susținut că întâlnirile nu au fost apreciate de copii din cauza tensiunilor familiale care persistă și au făcut apel la instanța supremă pentru anularea deciziei.

În hotărârea sa, instanța supremă a spus că, deși ”nu există nicio îndoială” că cei doi copii vor ”beneficia de pe urma unei legături cu bunicii”, ei și-au exprimat opoziția față de relație și pot fi forțați să-i vadă, în special în contextul unui mediu conflictual.

Prin urmare, instanța a statuat că interesele copiilor trebuie să prevaleze asupra celor ale bunicilor și că nu se poate impune ”o relație nedorită care nu este bine primită”, cu atât mai mult dacă copiii au discernământ și au împlinit vârsta de 12 ani. .

În conformitate cu legea familiei introdusă în Italia în 2006, un copil are dreptul de a menține o relație semnificativă cu bunicii, chiar dacă părinții se despart.

Bunicii au, de asemenea, dreptul de a cere unei instanțe să stabilească dacă decizia unui părinte de a le interzice accesul la nepoții lor dăunează bunăstării copilului și, prin urmare, este ilegală.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs