Italia. Cazul tinerei de 18 ani ucise la comanda părinților. Poliția l-a arestat pe tată după doi ani de căutări

Italia. Cazul tinerei de 18 ani ucise la comanda părinților. Poliția l-a arestat pe tată după doi ani de căutări

Poliția italiană a arestat joi în Pakistan un bărbat care este judecat în Italia pentru uciderea propriei fiice, după ce aceasta a refuzat să se căsătorească cu persoana aleasă de familie – un văr din țara natală. Cadavrul fetei, Saman Abbas, a fost dezgropat în noiembrie 2022 într-o fermă abandonată din apropierea zonei în care lucra tatăl ei, în nordul Italiei.

Procurorii italieni susțin că tânăra de 18 ani a fost ucisă de familia ei, pe 1 mai 2021. La autopsie, s-a stabilit că Saman a fost ucisă prin strangulare.

Saman Abbas emigrase în adolescență, alături de familia sa din Pakistan în Italia, în Novellara, oraș din regiunea nordică Emilia-Romagna. Ea s-a adaptat rapid la stilul de viață occidental, refuzând să mai poarte îmbrăcămintea tradițională.

De asemenea, tânăra a decis să se întâlnească cu un bărbat pe care și-l alesese singură. Într-o postare pe rețelele sociale, Saman și iubitul ei, tot pakistanez, se sărută pe o stradă din capitala regiunii, Bologna. Potrivit anchetatorilor italieni, acel sărut i-a înfuriat pe părinții fetei, care doreau ca ea să se căsătorească cu un văr din Pakistan, care au luat decizia că trebuie pedepsită.

După ce a refuzat să se mărite cu bărbatul ales de părinți, Saman a locuit o perioadă într-un centru social din altă localitate, dar a decis să se întoarcă acasă cu câteva luni înainte de dispariție.

Tânăra a fost văzută în viață ultima dată pe 30 aprilie 2021, la câteva sute de metri distanță de locul în care i-a fost descoperit cadavrul, într-o filmare a unei camere de supraveghere, în timp ce se plimba cu părinții ei în ferma de pepeni unde lucra tatăl ei.

Abbas i-ar fi spus iubitului ei că se temea pentru viața ei, din cauza refuzului de a se căsători cu un bărbat mai în vârstă din țara natală. Mărturiile acestuia au stat la baza acuzațiilor formulate de anchetatori. În ziua dispariției i-a trimis un mesaj vocal în care i-a spus că a auzit-o pe mama ei vorbind la telefon cu cineva despre uciderea ei.

Saman i-a transmis iubitului că dacă timp de 48 de ore nu are niciun semn de la ea să anunțe autoritățile. Așa a început ancheta într-un caz de crimă în care au fost adunate probe absolut șocanțe despre cum familia ei a decis să o ucidă.

Pe imaginile înregistrate de camerele de supraveghere Saman este văzută plecând de acasă împreună cu părinții, iar aceștia din urmă se întorc după câteva ore, fără ea.

În alte imagini, unchiul fetei este văzut cărând o lopată și alte instrumente de săpat. În plus, fratele fetei, minor le-a mărturisit anchetatorilor că a fost instruit de către părinți să spună că Saman a plecat în Pakistan, în timp ce ei le-ar fi spus altor persoane că este în Belgia.

Cea mai șocantă probă a fost un mesaj text transmis de unchiul fetei, în care acesta transmite familiei că ”treaba a fost bine făcută”.

La câteva zile după crimă, părinții tinerei au plecat din Milano către Pakistan. Unchiul fetei, doi veri, tatăl ei, Shabbir Abbas, și mama ei au fost judecați pentru crimă în februarie 2023. Părinții au fost judecați în lipsă, pentru că plecaseră din Italia.

Toți inculpații și-au negat faptele. Înainte de începerea procesului, unchiul ei și un văr au fost extrădați din Franța, iar un alt văr din Spania. Un avocat al tatălui lui Saman Abbas a declarat că familia tinerei este nevinovată și că, de fapt, ea își dorea să revină împreună cu familia în Pakistan, pentru că voia să fugă de stilul occidental de viață.

După ce a fost urmărit de poliția italiană, tatăl fetei, Shabbir Abbas, a fost arestat în satul său natal din estul Punjabului din Pakistan, în noiembrie 2022. La începutul lunii iulie, instanța supremă din Pakistan a cedat presiunilor făcute de autoritățile italiene și a aprobat cererea de extrădare, iar guvernul a aprobat transferul în Italia la începutul acestei săptămâni.

Într-o declarație, premierul italian Giorgia Meloni a salutat extrădarea bărbatului, acuzat în Italia ”pentru uciderea cu sălbăticie a fiicei sale, Saman”.

Mama fetei însă nu a fost localizată, dar se presupune că se află și ea în Pakistan, spun autoritățile italiene, potrivit Corrierre della Sera.