Iulia Timoșcenko, deputat și fost premier ucrainean, pe plajă în Dubai: ”Mi s-a făcut dor de nepoți” – video

Iulia Timoșcenko, deputat și fost premier ucrainean, pe plajă în Dubai - video

Iulia Timoșcenko, deputată, lideră a partidului Batkivșina și fost prim-ministru al Ucrainei (2005, 2007-2010), a petrecut primele săptămâni din ianuarie în Dubai, Emiratele Arabe Unite, relevă o investigație publicată de Ukrainska Pravda.

În investigația ”Batalionul Dubai. Cine se ascunde în Golful Persic”, publicația ucraineană dezvăluie faptul că Iulia Timoșenko a fost surprinsă alături de soțul său, pe plaja privată închisă a hotelului de cinci stele ”Kempinski”, de pe insula Palm Jumeirah.

Jurnaliștii ucraineni mai scriu că după ce a sesizat că este filmată, Timoșenko a părăsit plaja de lux. După alte cinci zile, politiciana s-ar fi întors la Kiev.

În ianuarie 2022, Iulia Timoșenko a petrecut aproape o lună în Emiratele Arabe Unite. Ulterior, chiar înainte de începerea războiului, familia fiicei lui Timoșenko s-a mutat în Dubai.

”Fiica mea și cei trei nepoți ai mei locuiesc în Dubai. S-au mutat acolo înainte de a începe războiul. Poate că a fost slăbiciunea mea umană, dar mi-a fost foarte dor de fiica mea și de nepoții mei”, a declarat Timoșenko, pentru presa elvețiană.

Potrivit Ukrainska Pravda, mai mulți oameni de afaceri bogați și politicieni ucraineni locuiesc la Dubai, pe fondul războiului pe scară largă declanșat de Rusia:

  • oligarhul Valeri Horoșkovski, fost conducător al SBU, Serviciul ucrainean de Securitate
  • omul de afaceri Vilen Șatvorian, un apropiat de fostul ministru de Interne Arsen Avakov:
  • deputații Natalia Korolevska și soțul ei, Iuri Solod și deputatul Vadim Stolar s-au mutat deja în Dubai;
  • deputatul Suto Mamoian vine adesea în vizită;
  • prezentatorul TV Savik Șuster.

Ukrainska Pravda a scris, anul trecut, și despre ”Batalionul Monaco“, oameni de afaceri și politicieni ucraineni care trăiesc pe Coasta de Azur.

___________

Membră a Parlamentului de la Kiev și șefă a unui partid de opoziție, Timoșenko a condus de două ori guvernul de la Kiev, sub președintele Viktor Iușcenko.

Ea fost închisă aproape de doi ani și jumătate, pentru abuz financiar, în timpul regimului Ianukovici. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a descris detenția lui Timoșenko drept ”arbitrară și ilegală”.

După protestele de pe Maidan, din 2014, parlamentul ucrainean a modificat un articol din codul penal al Ucrainei, astfel încât infracțiunile pentru care Timoșenko fusese condamnată să nu mai fie urmărite penal. Politiciana a fost atunci eliberat.

Ea a candidat și la alegerile prezidențiale din 2019, dar a fost învinsă de actualul președinte Volodimir Zelenski (45 de ani).