Regizorul francez Jean-Luc Godard a murit la 91 de ani

Regizorul Jean-Luc Godard, o legendă a ”Noului Val” din cinematografia franceză, a încetat din viață la vârsta de 91 de ani, relatează Reuters.  

Jean-Luc Godard va rămâne asociat pentru totdeauna cu ”Noul Val” din cinematografia franceză, o mişcare artistică pe care a iniţiat-o cu debutul lui în lungmetraj, filmul "A bout de souffle", apărut pe marile ecrane în 1960.

Înainte de acel moment al carierei sale, Godard realiza deja scurtmetraje documentare şi scurtmetraje de ficţiune de aproximativ cinci ani

Godard s-a numărat printre cei mai apreciați regizori din lume, devenit celebru graţie unor filme precum "A bout de souffle", "Le Mepris", "Pierrot le Fou" şi "Masculin Feminin".

Cel mai recent lungmetraj al lui fiind "Le Livre d'image", prezentat în 2018 la Festivalul de Film de la Cannes, acest film experimental primind din partea juriului primul trofeu Palme d'Or Special din istoria festivalului.

Printre celelalte premii şi recompense primite de-a lungul anilor de Jean-Luc Godard se mai află un Oscar onorific, care i-a fost atribuit în 2011 de Academia de film americană, un premiu Cesar onorific, un Urs de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, pentru "Alphaville", şi un Leu de Aur la Festivalul de la Veneţia, pentru "Prenom Carmen".