3dots.ro

Mărturia unui fost agent Secret Service, lângă Kennedy, în momentul în care a fost împușcat, ridică noi semne de întrebare cu privire la asasinarea președintelui american

Mărturia unui fost agent Secret Service, lângă Kennedy, în momentul în care a fost împușcat, ridică noi semne de întrebare cu privire la asasinarea președintelui american

Un fost agent Secret Service, martor al asasinării președintelui John F. Kennedy în Dallas, în urmă cu aproape 60 de ani, pune la îndoială concluziile Comisiei Warren privind ”glonțul magic” și în ceea ce privește existența unui singur trăgător, relatează New York Post.

Paul Landis, acum în vârstă de 88 de ani, era un tânăr agent însărcinat cu proteccția primei doamne Jackie Kennedy în timp ce coloana de mașini a președintelui se deplasa pe străzile din Dallas, în 1963.

El își amintește că a auzit zgomotul produs de o împușcătură în timp ce se afla la câțiva metri de președinte, în Dealy Plaza, în 1963, apoi a mai auzit încă două focuri de armă și l-a văzut pe Kennedy căzut pe spate în limuzina deschisă. Landis a spus că a trebuit să se aplece pentru a evita să fie împroșcat cu sânge.

În haosul care a urmat, fostul agent Secret Service susține că a extras un glonț care era înfipt pe bancheta din spate a mașinii în care se afla Kennedy și l-a pus pe targa pe care se afla președintele american, pentru a fi analizat ulterior de către anchetatori.

Acel glonț despre care vorbește Paul Landis, de calibru 6,5 mm, a fost găsit ulterior pe targa guvernatorului Texasului, John Connally, care fusese împușcat la rândul lui.

Acesta a fost și principalul motiv pentru care Comisia Warren a ajuns la concluzia glonțul tras de Lee Harvey Oswald, în mod miraculos, a trecut prin gâtul lui Kennedy  apoi a lovit umărul drept al lui Connally, după care l-a rănit în spate, piept, încheietura mâinii și coapsa.

În raportul comisiei se precizează că Oswald a tras două focuri de armă spre coloana de mașini, despre unul dintre ele se spune că a fost unul ratat, iar celălalt a fost acest ”glonț magic”, care l-a omorât pe Kennedy și l-a lovit pe guvernatorul Texasului.

Landis este de părere că glonțul extras din bancheta mașini, pe care l-a pus pe targa pe care se afla Kennedy, a ajuns ulterior pe cea pe care se afla guvernatorul, un aspect pe care Comisia Warren nu l-a luat în calcul.

”Nu era nimeni acolo pentru a securiza locul faptei, iar asta m-a deranjat foarte, foarte tare. Toți agenții care erau acolo erau concentrați asupra președintelui.

Totul se întâmpla atât de repede. Era o probă, de care mi-am dat seama imediat că era foarte importantă și nu am vrut să dispară sau să se piardă. Așa că m-am gândit: «Paul, trebuie să iei o decizie» și am luat-o”, spune Landis.

Fostul agent Secret Servce a mai declarat că întotdeauna a fost de părere că Oswald a fost singurul trăgător implicat în asasinarea lui Kennedy, dar, șase decenii mai târziu, pune la îndoială această concluzie.

”În acest moment, încep să mă îndoiesc de mine însumi. cum încep să-mi pun întrebări”, a spus el.

Fostul agent face aceste dezvăluiri  în viitoarea sa carte ”The Final Witness”, care va fi publicată de Chicago Review Press pe 10 octombrie.

James Robenalt, un avocat din Ohio și autor al mai multor anchete referitoare la asasinarea lui Kennedy, cel care l-a ajutat pe Landis să-și scrie memoriile, crede că noile informații vor ridica noi întrebări despre moartea președintelui american.

”Dacă ceea ce spune Landis este adevărat, ceea ce tind să cred, este posibil să redeschidă ipoteza existenței unui al doilea trăgător, dacă nu chiar a mai multora. Dacă glonțul pe care îl cunoaștem ca fiind ”glonțul magic” s-a oprit în bancheta limuzinei în care se afla președintelei Kennedy, înseamnă că teza centrală a Raportului Warren, teoria glonțului unic, este greșită”, a declarat Robenalt.

Acest aspecrar putea însemna că guvernatorul Texasului a fost împușcat de un alt glonț, decii nu de Oswald, despre care crede că nu ar fi putut reîncărca suficient de repede.

”Dovezile vor trebui reanalizare în întregime pentru a vedea unde duc acum, după apariția acestor noi informații”, a conchis Robenalt.

Speculațiile privind existența mai multor asasini, pe care Comisia Warren a infrmat-o, reprezintă o teorie populară încă din momentele imediat următoare asasinării lui Kennedy.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs