Șeful diplomației UE a spus că Europa e ‘o grădină’, iar restul lumii ‘o junglă’

În alocuţiunea rostită în faţa absolvenţilor Academiei diplomatice de la Colegiul Europei din oraşul belgian Bruges, Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, a numit Europa "o grădină", iar mare parte a restului lumii o "junglă" care "ar putea invada grădina" europeană.

"Grădinarii ar trebui să aibă grijă de grădină, dar nu vor proteja grădina construind pereţi.

O grădină mică şi drăguţă înconjurată de ziduri înalte pentru a preveni pătrunderea junglei nu va fi o soluţie. Pentru că jungla are o capacitate de creştere puternică, iar zidul nu va fi niciodată suficient de înalt.

Grădinarii trebuie să meargă în junglă. Europenii trebuie să se implice mai mult în relaţia cu restul lumii. În caz contrar, restul lumii ne va invada", afirmase Borrell.

Într-o conferinţă de presă organizată luni, Josep Borrell a negat că mesajul său ar fi rasist sau colonialist. Comentariile au fost menite să respingă ideea unei "Europe fortăreţe" şi să încurajeze studenţii să interacţioneze cu lumea, a spus el.

Autorităţile de la Abu Dhabi l-au convocat luni pe şeful interimar al delegaţiei UE în Emiratele Arabe Unite pentru a-i cere explicaţii cu privire la comentariile făcute de Josep Borrell, pe care administraţia emirateză le consideră rasiste, informează Reuters.

Ministerul de externe din Emiratele Arabe Unite a declarat că remarcile sunt "nepotrivite şi discriminatorii" şi "contribuie la agravarea climatului de intoleranţă şi discriminare la nivel mondial".