Jurnalul unei ucrainence: Războiul mi-a schimbat ideea despre fericire. Să fac un duș sau să pot găti un borș e incredibil

Valentina K., o ucraineancă în vârstă de 34 de ani, a ținut un jurnal de război, iar însemnările dramatice despre viața ei, despre bombe, alarme antiaeriene, fuga din Kiev și speranță au fost publicate în ediția duminicală a cotidianului elvețian Blick.

Luni, 28 februarie: Supraviețuirea

Noaptea am petrecut-o în adăpost, aici în Kiev. Am înghețat de frig. Zero grade Celsius. Port un lenjeria pentru schi, dar chiar și așa e foarte frig. Dar trăiesc. Nu știu dacă așa va fi și mâine. Un convoi militar rusesc lung de 64 de kilometri se îndreaptă spre orașul nostru.

De când a început războiul zilele săptănânii nu mai sunt atât de clare. Nu mai vorbim de luni sau marți. Astăzi este doar ziua cinci – ziua cinci de la atac. Am dormit, în ciuda frigului.

Sunt uimită de cât de repede oamenii se pot obișnui chiar cu războiul. În prima zi am intrat în panică când s-au auzit sirenele. Astăzi sunt calmă. Tot ce pot face e să mă duc în adăpost, dimineața mă reîntorc pentru puțin timp în apartament.

Războiul mi-a schimbat ideea despre fericire. Am înțeles că lucrurile mici te fac fericit: dușul de azi și faptul că am gătit, am făcut un borș. Dar mi-e frică de noapte. Ne așteptăm la bombardamente puternice. Întotdeauna este cel mai rău dimineața, în jurul orei 5.00.

Marți, 1 martie: Așteptând lupta

Ziua a șasea. Cea mai grea zi de până acum. Astăzi este începutul primăverii, dar afară a început să ningă. Doar câteva magazine sunt încă deschise în oraș, iar în fața magazinelor se formează cozi lungi. Oamenii se aprovizionează cu prosude de primă necesitate. 

Încerc să mă distrag de la ce se întâmplă în jurul meu cu muzică, dar e greu, trupele lui Putin bombardează turnul TV. Este greu să descriu haosul emoțional din sufletul meu. Un amestec de frică, epuizare și speranță voi vedea și ziua de mâine.

Astăzi ar fi ziua de naștere a bunicului meu. A murit acum opt ani. Nu i-am putut vizita mormântul. Este situat în Donețk, în estul Ucrainei, unde războiul a început din 2014. Sunt la telefon cu părinții mei. Îmi este foarte dor de ei.

Miercuri, 2 martie. Evadarea

La scurt timp după ce m-am trezit, mi-am dat seama cât de mult sunt de epuizată mental. La amiază, am mers la gară, cu ce am putut să înghesui într-un rucsac. Am vrut să merg la părinții mei. Dar toate trenurile spre Dnipro au fost anulate. 

Din întâmplare, am întâlnit un prieten pe care l-am cunoscut la triatlon. Și el dorea să ajungă la părinții săi, dar orașul în care locuiesc fusese ocupat de ruși.

Când am trecut pe lângă peronul opt, era un tren către Lviv, oraș din vestul Ucrainei, lângă granița cu Polonia, și ne-am urcat.

E o nebunie: acum mă regăsesc brusc la Lviv, departe de casă. Imediat ce am ajuns, s-a răspândit vestea că o rachetă a aterizat la câțiva metri de gara Kiev. Au fost pagube și răniți. Mă bucur că nu mai sunt la Kiev. Aici suntem mai în siguranță.

Joi, 3 martie. Colapsul

Prima noapte fără sirene. Cât de frumoasă poate fi liniștea. Am putut închiria un mic apartament în Lviv. Orașul este plin de oameni din toate colțurile Ucrainei. Mulți vor să meargă mai departe, în Polonia sau Europa de Vest.

Astăzi, ONU a raportat un milion de refugiați. Un milion! Ce nebunie. Acum că pentru prima dată stresul a scăzut, mă simt complet epuizată. O adevărată cădere. Stau și mă uit pe pereți.

Vineri, 4 martie. Noua normalitate

Astăzi, pentru prima dată de la începutul războiului, am încercat să trăiesc normal. Dar viața normală nu se va întoarce niciodată. Sunt traumatizată. În timpul nopții, am tresărit la cel mai mic zgomot, am ascultat cu încordare: e doar zgomotul orașului sau sunt împușcături? Dacă cineva trântește ușa, tresar. Bombele sunt în capul meu. 

În mod absurd, dar astăzi am luat lecții de flaut online, cum făceam înainte de a începe războiul. Când am fugit de la Kiev, am uitat să iau o periuță de dinți cu mine. Dar mi-am împachetat flautul. Mama m-a sfătuit să fac asta, și am ascultat-o. E un flaut magic!

Sâmbătă, 5 martie. Speranța

Ziua zece. Zece zile de război, distrugere, suferință. Fiecare secundă doare. Simt că am îmbătrânit zece ani în aceste zece zile. Dar am speranță: nimeni nu se aștepta ca noi, ucrainenii, să avem atâta putere.

Am încredere în soldații noștri. Și cred în victorie. Acest război ne va face mai generoși și mai independenți ca niciodată. Visez la ziua în care mă întorc acasă. Ne vom reconstrui țara.

Între atacurile cu rachete de acum câteva zile, de două lucruri mi-au adus aminte: de lalele galbene din glastra de acasă și o rochie pe care o pregătisem pentru premiera unei piese de teatru. Premiera ar fi avut loc în ziua în care primele bombe au lovit Kievul.