'Casierul' fugar al Kremlinului spune cum crede că va fi înlăturat de la putere Putin 

07 Mar 2022 | scris de Cristina Romanescu

Serghei Pugaciov, proprietarul Mezhprombank, până recent un apropiat în cercul puterii lui Putin, susține că este de așteptat că președintele rus să fie înlăturat în urma unei lovituri de stat interne.

'Casierul' fugar al Kremlinului spune cum crede că va fi înlăturat de la putere Putin 

Serghei Pugaciov a făcut parte din cercul restrâns al puterii de la Kremlin care căuta, în 1999, un înlocuitor pentru preşedintele Boris Elţîn, ale cărui acţiuni deveniseră imprevizibile.

În acel moment Pugaciov şi cei din anturajul său s-au gândit că cel mai potrivit pentru această funcție ar fi un birocrat necunoscut: Vladimir Putin. 

Pugaciov, care a fost unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia şi căruia i se spunea ”casierul” Kremlimnului, pretinde că a fost primul care a propus ca Vladimir Putin să îl înlocuiasca pe Elţîn la Kremlin.

Acum fugar, Pugaciov, spune că schimbarea puterii prin metode de culise în Rusia este o tradiţie care durează de decenii.

”Intrigile interne – vine Gorbaciov. Gorbaciov dispare - soseşte Elţin. Este clar că Elţin nu a venit de pe stradă. După Elţin, se ştie cine vine. Cum? De unde a venit? A trecut prin revoltă populară şi furie? Nu. Din interioarele Kremlinului. Următoarea iteraţie, conform tradiţiei ruse, va avea loc în acelaşi mod”, spune Pugaciov, citat de zn.ua

Potrivit lui Pugaciov, Putin probabil va fi răsturnat de echipa lui Dmitri Medvedev, care are propriile nemulţumiri cu privire la modul în care au fost eliminată de la putere în 2012.

”După părerea mea, cel mai probabil, va fi echipa lui Medvedev. Dar nu Medvedev va conduce pentru că a stat cândva la originile războiului georgian.

Va fi o echipă Medvedev în ceea ce priveşte vârsta şi componenţa — oameni care, în primul rând, nu s-au pătat de sânge, iar în al doilea rând, la un moment dat, când în 2012 Medvedev a fost dat afară prin hărţuire şi Putin s-a întors, au pierdut şi ei totul.

Dar, în acelaşi timp, aceştia sunt oameni care au fost în guvern şi administraţie şi au înţeles că sunt liberali, iar aceşti oameni există. Cel mai probabil, schimbul va fi în această direcţie”, a spus Pugaciov.

Dmitri Medvedev, fostul preşedinte şi partener de multă vreme al lui Vladimir Putin, a câştigat un nou mandat de cinci ani ca preşedinte al partidului de guvernământ Rusia Unită.

Medvedev este în prezent vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, o parte independentă a administraţiei prezidenţiale cu influenţă formală şi informală asupra politicilor legate de securitate.

Medvedev a ocupat funcţia de preşedinte pentru un mandat, din 2008 până în 2012, făcând rocada cu Putin, pentru a-i permite să respecte limita constituţională de două mandate consecutive la conducerea Rusiei.

În 15 ianuarie 2020  Dmitri Medvedev a anunţat că guvernul pe care îl conduce demisionează pentru ca preşedintele Vladimir Putin să poată face modificările constituţionale pe care le doreşte. Medvedev a făcut anunţul surpriză la televiziunea de stat, alături de Putin. 

Pugaciov mai afirmă că există o prăpastie uriaşă între cercul de apropiați al lui Putin şi restul elitei conducătoare, inclusiv armata.

”Distanţa dintre Şoigu şi generalii care controlează efectiv armata este mult mai mare decât între Şoigu şi Putin la masă”, a spus Pugaciov.

Pugaciov mai spune că deși Putin pare să fie gata să declanşeze un război nuclear, acest lucru este imposibil de făcut, pentru că lanțul decizional nu stă doar în apăsarea butonului roșu nuclear.

”La un moment dat, când Elţîn a fost operat pe inimă şi a predat aşa-numita valiză nucleară lui Cernomîrdin, Jirinovski a fost întrebat: în opinia sa, Cernomîrdin ar returna această valiză lui Elţin?

Jirinovski a spus atunci: ce... valiză! Ce crezi, un buton într-o valiză poate rezolva orice? Dacă Elţin spune: începe un război nuclear, nimeni nu îl va apăsa. Asistenţii şi secretarii săi personali nu se supun.

Putin poate şi este gata să o facă, dar anturajul spune: un război nuclear nu lasă nicio şansă. Nu cred că va fi vorba de arme nucleare tactice”, a spus Serghei Pugaciov.

În acelaşi timp, el a menţionat că ruşii de rând nu vor influenţa în niciun fel răsturnarea lui Putin. Deşi vor ieşi în stradă, nu vor fi proteste în masă.


CLICK - Follow us on Google News