La Kremlin a început lupta pentru putere? Istoric american: Putin pare pierdut în ceața războiului

Autor:

Timothy Snyder este un istoric și scriitor american, profesor la Universitatea Yale, specializat în probleme din Europa de Est și, în special, Ucraina, Polonia și Rusia. Cercetează problemele naționalismului, totalitarismului și Holocaustului.

Timothy Snyder a declarat că, din punctul său de vedere, regimul președintelui rus Vladimir Putin începe să slăbească și au început pregătirile pentru lupta pentru putere, relatează Newsweek.

În susținerea afirmației sale, Snyder a citat faptul că unii oficiali ruși, precum Dimitr Medvedev, amenință Ucraina și Occidentul cu consecințe grave.

Medvedev, fost președinte al Federației Ruse, a avertizat recent că intervenția Occidentului în război ar putea duce la pierderea suveranității Ucrainei, care va dispărea de pe harta politică a lumii.

Potrivit lui Snyder, este ușor să cazi în capcana propagandei ruse care încearcă să intimideze, dar sensul unor astfel de declarații este că alți oameni ai Kremlinului, în afară de Putin, sunt împuterniciți să facă astfel de afirmații și că înainte de începerea fazei acute a războiului, acest lucru era imposibil.

În opinia istoricului american, aceste amenințări publice au menirea de a demonstra ”loialitatea” față de regimul Putin și pot indica pregătiri pentru o luptă pentru putere.

”Dacă Rusia pierde războiul, politicienii care fac acum declarații radicale vor putea să se apere”, a spus Snyder, adăugând că astfel de declarații indică, de asemenea, că Federația Rusă va pierde.

Potrivit profesorului de la Yale, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, ar putea ”călca” spre scaunul prezidențial, pe care l-a ocupat cândva.

”Nu sunt sigur că Medvedev, care de mulți ani a fost considerat o alternativă liberală la Putin, crede în declarațiile antisemite, antipoloneze și antioccidentale pe care le publică pe contul său de Telegram.

Pur și simplu își creează un profil atât de personal încât s-ar putea dovedi util în viitor, ca în cazul profilului său de tehnocrat, care cândva i-a fost benefic”, afirmă Timothy Snyder.

Realitățile unui război imprevizibil și costisitor zdruncina echilibrul care îl menține pe Putin la putere: controlul rivalilor, sprijinul populației și al armatei.

"Putin i-a ținut cu pricepere pe toți în întuneric. Dar acum el însuși pare să fie pierdut în ceața războiului", a remarcat profesorul Snyder.

 

Leave a Comment