Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, după două săptămâni de război: Nu vom ataca alte țări, nu am atacat nici Ucraina

La finalul rundei de negocieri fără rezultate pe care a purtat-o cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a oferit un răspuns neașteptat întrebării unui reporter, pe care l-a asigurat că forțele ruse nu au atacat Ucraina…

Întâlnirea celor doi șefi ai diplomației a avut loc joi dimineață în Antalya, mulțumită unei medieri oferite de Turcia, după câteva runde de negocieri neconcludente desfășurate în Belarus.

”Nu plănuim să atacăm alte țări. Nu am atacat nici Ucraina”, a declarat Lavrov unui reporter turc.

El a repetat astfel afirmațiile Moscovei potrivit cărora țara a fost nevoită să desfășoare o ”operațiune militară specială” în Ucraina pentru a-și asigura propria securitate, scrie New York Times.

Lavrov a ținut să critice livrările de arme către Ucraina, acțiuni pe care le consideră ”periculoase”. El a vorbit și despre spitalul pediatric din Mariupol, bombardat de forțele ruse miercuri seară, spunând că acesta era o bază a naționaliștilor ucraineni.

Cinic, Lavrov a mai afirmat că nu este ”prima dată când vedem strigăte patetice cu privire la așa-zisele atrocități comise de armata rusă”.

El a subliniat că delegația rusă a declarat în urmă cu trei zile în fața Consiliului de Securitate al ONU că spitalul a fost ”preluat” de radicalii ucraineni și că ”toate mamele și asistentele au fost alungate de acolo”.

”Opinia publică este manipulată la nivel mondial”, este de părere Lavrov.

Ministrul rus de Externe a descris relatările de pe canalele media occidentale ca fiind „foarte emoționale” și a spus că nu se ia în considerare cealaltă parte a situației (a Rusiei).

Lavrov a mai spus că Pentagonul folosește teritoriul ucrainean pentru a dezvolta agenți patogeni care ar putea fi folosiți pentru a crea arme biologice – o afirmație pe care SUA a numit-o ”absurdă”.

El a adăugat că nu este ”nicio surpriză” faptul că Casa Albă a negat acest lucru și că UE și ONU au spus că nu există nicio dovadă că acest lucru s-a întâmplat, deoarece americanii au făcut-o în ”mare secret”.

Lavrov a mai declarat că i-a remintit lui Dmitro Kuleba că Rusia și-a prezentat propunerile pentru încetarea focului.

El a mai spus că Rusia este pregătită să discute despre garanții de securitate pentru Ucraina și că Rusia va ieși din criză cu o viziune împrospătată asupra lumii și fără iluzii în ceea ce privește Occidentul.

Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a anunțat după tratativele care au ținut în jur de o oră și jumătate că nu au fost făcute progrese către o încetare a focului, în special la Mariupol, deoarece omologul său rus Serghei Lavrov nu și-a exprimat sprijinul în acest sens.

”Am venit aici cu un scop umanitar, pentru a pleca de la întâlnire cu o decizie de a organiza un coridor umanitar către și dinspre Mariupol. Cea mai tragică situație este acum în orașul Mariupol, care a fost bombardat, lovit de artilerie”, a declarat Kuleba.

Ministrul ucrainean a spus că nu a ajuns la un acord cu Lavrov. ”În acest moment, Rusia nu este în măsură să accepte o încetare a focului. Ei vor o capitulare din partea Ucrainei. Nu este ceea ce vor obține. Ucraina este puternică, Ucraina luptă”, a spus Kuleba.

Kuleba a spus totuși că cele două părți au convenit să continue eforturile pentru a căuta o soluție la problemele umanitare de pe teren din Ucraina.

”Sunt pregătit să continui acest angajament cu scopul de a pune capăt războiului din Ucraina, de a opri suferința civililor ucraineni și de a ne elibera teritoriile de sub ocupația rusă”, a spus Kuleba.