Scandal de amploare într-o aripă a Legiunii Internaționale pentru apărarea Ucrainei, comandanți, acuzați de comiterea și încurajarea unor fărădelegi 

Autor:

O investigație publicată de portalul The Kyiv Independent scoate la iveală existența unui scandal de amploare în Legiunea internațională a Ucrainei, unii membri acuzând faptul că au fost trimiși în misiuni sinucigașe și încurajați să comită abuzuri sexuale și jafuri.

Raportul, bazat pe interviuri cu foști legionari și mărturii scrise, a fost înaintat atât Radei Supreme de la Kiev, cât și Președinției Ucrainene.

Investigația jurnalistică, realizată de Anna Mironiuk și Aleksandr Hrebet, pleacă de la mărturia unui locotenent brazilian care s-a alăturat la începutul lui mai Legiunii internaționale create de Volodimir Zelenski pentru ”cetățenii lumii” care vor să apere Ucraina.

Voluntarul brazilian spera că vasta sa experiență militară să-l fi pregătit pentru aproape orice sarcină ce-ar fi primit-o pe câmpul de luptă. Cu toate acestea, el nu era dispus să efectueze misiuni sinucigașe la ordinul comandantului său, nici să tolereze ordinele de a fura, scrie The Kyiv Independent.

”Am venit pentru a-i ajuta pe acești oameni să lupte pentru țara lor, împotriva acestei invazii. Nu am venit aici să facem exact ce fac nenorociții de ruși când sunt pe pământ ucrainean”, a declarat legionarul brazilian, care între timp și-a dat demisia.

Acuzațiile brazilianului, dar și ale altor luptători străini, fac parte dintr-un raport de 78 de pagini prezentat Radei Supreme și Președinției Ucrainei.

Aliona Verbițka, comisarul președintelui pentru drepturile soldaților, a confirmat pentru The Kyiv Independent că a primit plângeri din partea legionarilor și le-a transmis forțelor de ordine ucrainene.

Cele mai multe acuzații de abuz de putere se referă la aripa Legiunii aflată în subordinea Direcției Principale de Informații (GRU) din cadrul Ministerului Ucrainean al Apărării.

Oficial, aripa GRU a Legiunii este condusă de maiorul Vadim Popik. El este ajutat de maiorul Taras Vașciuk, supranumit de soldați ”Taras cel Tânăr”, și unchiul său, de asemenea Taras, supranumit ”Taras cel Bătrân”, precum și de Sașa Kucinski. Legionarii acuză acest trio de fărădelegile sus-menționate.

Un soldat american a descris pentru The Kyiv Independent o misiune considerată sinucigașă care a avut loc în apropierea orașului Nikolaev, în sudul Ucrainei.

”I-am spus comandantului că acele poziții au fost descoperite de ruși. Dacă ne întoarcem acolo, eram toții morți”, a declarat soldatul american.

Dar ”Taras cel Bătrân” nu a ascultat sfatul și a trimis un alt grup în același loc, patru membri fiind uciși și mai mulți răniți.

Andrew Hill, capturat în acea misiune, se confruntă acum cu acuzația că ar fi mercenar și riscă pedeapsa cu moartea în teritoriul controlat de separatiștii proruși din Donețk.

Potrivit soldatului american, comandantul Șașa Kucinski ar fi cerut o parte din echipamentele aduse de legionari și a amenințat cu arma când a fost refuzat.

Un alt soldat american îl acuză pe comandantul Kucinski de hărțuirea unor cadre medicale de sex feminin din unitatea lor.

Contactat de The Kyiv Independent, comandantul Kucinski a spus că are treabă și nu face comentarii.

”Depinde de Procuratura Militară să abordeze aceste întrebări”, a adăugat el.

Potrivit unor surse din interiorul legiunii, adevărata identitate a lui Sașa Kucinski este Piotr Kapuscinski, un fost membru al unei organizații criminale din Polonia care a fugit în Ucraina din cauza unor probleme cu legea.

The Kyiv Independent precizează că jurnaliștii săi au depus o muncă susținută pentru a pune cap la cap dovezile și a construi corect această poveste reală care nu are nicio legătură cu propaganda difuzată de Kremlin, ci cu dorința de a îmbunătăți funcționarea armatei, mai ales în contextul agresiunii ruse.

Spre deosebire de Rusia, care se află sub dictatura lui Vladimir Putin, Ucraina este o țară unde, în pofida războiului, problemele pot fi ridicate și dezbătute public pentru a li se găsi soluții, afirmă jurnaliștii ucraineni.

Leave a Comment